AK Parti iktidarları dönemindeki yanlış uygulamalarla tarım sektörü ihmal edilen çiftçilerin, yoksulluğa mahkûm edildiğini belirten Sadir Durmaz, yazılı değerlendirmesinde, "Açıklanan buğday fiyatları çiftçimizin beklentilerini karşılamaktan çok uzaktır. Anadolu'da üretilen buğdayların, girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygun tohum, ilaç ve yeterince gübre kullanamayan çiftçinin ürettiği buğdayların kalitesi dikkate alındığında yüzde 90'nın başfiyatı tutturma imkân ve ihtimali yoktur." ifadesini kullandı. 

MHP'li Durmaz, çiftçiler tarafından TMO ve tüccarlara teslim edilen ürünlerden yapılan kesintilerde (Stopaj, Borsa tescil ücreti, yükleme-boşaltma vs.) hesaplandığında bunun ortalama yüzde 4 olduğu dikkate alındığında, açıklanan buğday alım fiyatlarıyla piyasada gerçekleşen fiyatların uzaktan yakından bir ilgisi olmadığına dikkat çekti.

Uygulanan yanlış tarım politikalarının bir sonucu olarak üreticiyi koruması, piyasayı dengelemesi gereken TMO'nun, uygulamalarıyla bu görevini yapmamak üzere 'dostlar alışverişte görsün' politikası yürüttüğünün ortaya çıktığını belirten Durmaz, şöyle devam etti:

"Bu sistemde TMO'ya randevusuz ürün satmak mümkün değildir. TMO alım merkezlerinde alım işlemlerinin yavaş yürümesi, mevcut mesai sürelerinin yetersiz kalması ve günlük alım miktarlarının düşük olması nedeniyle sistem tıkanmıştır. Biçerdöverler tarlada çalışırken, kamyonlar ürün yüklü iken, TMO'nun yaklaşık 10 gün sonrasına randevu vermesi anlaşılır izah edilebilir bir durum değildir. Verilen ileri tarihli randevu günü için biçerdöver ve kamyon ayarlamakta her zaman mümkün değildir. Üzerinde yükle TMO kapısında bekleyen kamyonların üreticiye maliyeti her gün katlanarak artmakta, çiftçinin eline geçen para dikkate alındığında ilan edilen alım fiyatları kağıt üzerinde kalmaktadır."

Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, uygulanan hububat alım politikasının, üreticilerin ürünlerini almaktan uzak, üreticileri piyasaya yönlendiren, çiftçiyi tüccarın insafına bırakan, düşük fiyatla ürünlerini satmak zorunda bırakan bir politika olduğunu kaydetti.

Üreticilerin mağdur olmaması için TMO alım merkezlerinde hububat alımlarının hızlandırılması ve günlük alım miktarlarının artırılması gerektiğini vurgulayan Sadir Durmaz sözlerini, "Üreticilerin daha kısa sürede randevu alıp ürününü teslim edebilmesi için TMO alım merkezlerinin günlük mesai saatlerinin uzatılması ve pazar günleri de alım yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca TMO'nun bayramda çalışıp çalışmayacağı önceden tüm çiftçilerimize duyurulmalıdır. Bütün tarım politikalarının yanı sıra hububat alım politikası da acilen gözden geçirilmelidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, satın almama üzerine kurulu mevcut uygulaması çiftçimize eziyete dönüştürmüştür." şeklinde tamamladı.

Editör: TE Bilişim