Referanduma sayılı günler kala kampanya sürecinde aktif rol alan gençler ve siyasi partilerin kadın kolları dikkatlerden kaçmadı.
Pazar günü yapılacak halk oylaması öncesi Yozgat’ta yoğun bir tempoyla çalışma yapan siyasi partileri ve kampanya sürecinin kısa bir derlemesini yaptık.

EVET CEPHESİ
Yozgat’ta evet cephesinin en güçlü ve en ağır topu AK Parti oldu. Kampanya sürecinde başta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olmak üzere, milletvekilleri ve partinin önde gelen kurmayları Yozgat’ın tüm ilçe ve köylerinde ‘evet’ çalışması yaptı. İl merkezinde ise fedakarca ve yoğun bir tempoyla çalışan AK Gençlik dikkatlerden kaçmadı. Özellikle Cumhuriyet Alanı ve Lise Caddesi’nde çalışmalarını yoğunlaştıran AK Gençlik mensubu hanımlar ve erkekler ‘evet’ gazeteleri ve çeşitli broşürlerle Yozgatlı vatandaşlara ulaşmaya çalıştı. Sıcak ve soğuk demeden açtıkları stantta bekleyen AK Gençlik, vatandaşlara sistem değişikliği hakkında bilgi aktararak, kararsız seçmeni ‘evet’ oyu vermek için ikna etmeye çalıştı.

AK Parti’nin ardından ‘evet’ seçeneğinde karar kılan MHP’nin ise bu süreçte sokaklarda ve caddelerde aktif bir kampanya yürütmediği gözlemlendi. MHP’nin gençlik teşkilatı olarak bilinen Ülkü Ocakları’nın da referandum kampanya sürecinde kamuoyuna yansıyan bir çalışması söz konusu olmadı. MHP, Yozgat’ta tertiplediği bilgilendirme toplantısında genel merkez yöneticilerini konuk ederek, partililerine bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirerek evet gerekçesini bu şekilde anlatmaya çalıştı.

Referandumda tercihini evet seçeneğinden yana kullanan BBP’nin de sahada aktif bir kampanyası gözlemlenmezken, BBP yöneticilerinin AK Parti tarafından tertip edilen toplantılara katılım gösterdiği ve bu toplantılarda söz alarak parti olarak ‘evet’ gerekçelerini kamuoyuna anlattığı görüldü.

HAYIR CEPHESİ
Yozgat’ta hayır cephesinin temsiliyetini CHP üstlendi. CHP, referandum kampanya sürecinde Yozgat’ta CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin konuşmacı olarak katıldığı bir açık hava toplantısı ve yine genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin katılımlarıyla basın toplantısı tertipleyerek ‘hayır’ gerekçesini anlattı. Diğer partilerden farklı olarak kampanya sürecinde parti amblem ve logolarını kullanmayan CHP ‘Geleceğimiz için Hayır’ sloganlı afişlerle seçmene ulaşmaya çalıştı.

Tıpkı AK Parti’de olduğu gibi, CHP’de de gençler referandum kampanya sürecinde aktif rol aldı.
CHP Yozgat Gençlik Kolları’da Cumhuriyet Alanı’nda stant açarak, Yozgatlı vatandaşlara ‘hayır’ gerekçelerini sıraladı.
CHP İl Örgütü kampanya sürecinde hayır cephesinde yer alan bazı STK’lar tarafından tertiplenen konferans ve panellere de katılım ve destek göstererek vatandaşlara ‘hayır’ gerekçelerini farklı isim ve farklı görüşlerin ağzından da anlatmaya çalıştı.
CHP Kadın Kolları Başkanlığı’da Yozgat’ta mahalle mahalle gezerek özellikle kararsız ev hanımlarına referandumda ‘hayır’ oyu vermeleri yönünde çağrıda bulundu.

CHP’nin dışında referandumda ‘hayır’ seçeneğini tercih edeceğini belirten Saadet Partisi’nin ise referandum kampanyasıyla alakalı herhangi bir çalışması ve girişimi söz konusu olmadı.

PARTİLERDEN ORTAK ÇAĞRI
Siyasi partiler hafta sonuna kadar çalışmalarını sürdürmeye devam ederken, son sözü Pazar günü sandıkta Yozgatlı vatandaş söyleyecek. Yozgatlı vatandaşa ortak çağrı yapan siyasi partiler, Pazar günü tüm vatandaşların sandığa gitmesini ve oy kullanmasını talep etti. En yüksek düzeyde demokratik bir sonucun elde edilmesi için seçme hakkı bulunan tüm Yozgatlıları sandığa davet eden siyasi partiler, son sözü milletin söyleyeceğini hatırlatarak, milletin söz söyleme yerinin de seçim sandığı olduğunun hatırlatmasını yaptı.
Haber:Mustafa TEKER 


Editör: TE Bilişim