Yapılacak seçimin bir erken seçim olmasından dolayı da siyasi partiler bu süreçte nasıl bir yol izleyecek, listelerde önemli bir değişiklik ve yenileme uygulanacak mı merak konusu. Tüm bu gelişmeler ışığında ise Yozgat özelinde konuştuğumuz seçmen, vekil listelerinde bir değişim ve yenilenme umuyor. 

Bazı vatandaşlar listelerde isim değişikliğinden ziyade mevcut isimlerin kendilerini yenileyerek, 7 Haziran’da verilen mesajı iyi okuyup, yeni dönemde farklı bir performans beklediklerini ifade ederken, bazı seçmen ise Yozgat’ı temsil eden vekillerin yenilenmesi gerektiğini ve Yozgat’a kısa zamanda çok iş yapabilecek enerjik politikacıları listelerde görmeyi arzuladıklarını söyledi.
 
Yozgatlı vatandaşların büyük çoğunluğu, yapılacak erken seçimde 7 Haziran’da verdiği kararını değiştirmeyeceğini ve aynı şekilde 1 Kasım’da da sandığa giderek aynı oyu vereceğini belirtti. 
Yozgatlı vatandaşlar, HDP’nin barajı aştığı 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de tek başına iktidar ihtimalinin bundan sonra zor olduğu beyanında bulundu. Vatandaşlar, tek başına iktidar için HDP’nin meclis dışı kalması gerektiğini ancak son yıllarda PKK’nın siyasi uzantısı olarak tarif ettikleri HDP’nin siyasal güç kazandığı gerçeğini de hatırlattılar. 

YOZGATLI KONUŞUYOR

Yozgatlı vatandaşlardan yansıyan görüşler şöyle:

İSMAİL ŞAHİN: Listelerde değişiklik yapılmasını istiyoruz.  Bu zamana kadar AK Parti’den Yozgat adına doğru düzgün bir hizmet alamadık. Bir takım hizmetleri oldu belki ama PKK’ya bir sürü taviz verildi. Ne yapıldı yani ? Yozgat’a ne kazandırıldı. Yozgat’a yapılan, kazandırılan ciddi bir hizmet varsa söyleyin görelim. Allah rızası için emekliyi bir kere ağzına almadı AK Parti iktidarı. Yüzde 3 ve yüzde 2 ile emekli kan ağlıyor bu memlekette. Ben devlete 25 sene hizmet ettim, emekliyim. Hastanelere gittiğimizde ödediğimiz katkı payları ve ek ücretleri de hatırlatıyorum. Buna da şükür olsun diyoruz. Bugün MHP’yi görüyoruz. Yıllardır MHP dediler insanlar ancak MHP sırt üstü vurdu. CHP zaten 50 senedir hükümet yüzü göremiyor. AK Parti ise CHP’ye kapıyı kapadı, MHP’ye kapıyı kapadı, şimdi gitti HDP ile hükümet kurdu, bakanlık verdi. Neden CHP ile MHP ile yapmadı bunu. Tüm kapıları kapadı her iki partiye de. Seçimden bu yana kaç tane şehit verdik. Bir sürü analar ağlıyor.  Listelerin değişmesini taze kan adına istiyoruz. Neden çünkü belki hizmet edecek, enerjili yeni isimler gelir. Gençlerimiz hep işsiz. Cemil Çiçek yıllardır milletvekili gitti buradan ancak burayı unuttu, döndü gitti Ankara’ya. Bir hızlı tren gelecekti bakın bir türlü gelmedi, gelemiyor.

ADEM SARIKAYA: Yeni seçilen vekillerden henüz bir performans göremedik. Üç vekilinde ikinci dönemi olmasına karşın, ciddi bir hizmet göremedik. Ancak ikinci dönemleri kısa sürdü. 7 Haziran’da seçildiler ama görev yapamadılar. Eski Yozgat ile şimdiki Yozgat bir değil. Bazıları görmüyor ancak. Yeni listeler Yozgat’a ne getirir onu bilemem. AK Parti’den memnun olduğumu söylerim ama. Aynı listeyle gitsinler, değişse ne olacak ki?

TAHİR AMCA: Bende çiftçiyim. Ben AK Parti’de Bekir Bozdağ ve Yusuf Başer’i tanıyorum sadece. Her ikisini de avukatlık dönemlerinden tanırım. İkisi de benim avukatlığımı yaptı. Şimdi nasıl bir vekil istersiniz diye sorunca ben bir tarif yapamıyorum. Hangisi Yozgat için çalıştı ki. Hangisi seçilirse seçilsin, değişen bir şey olmaz. Diğer vekilleri tanımam ama onlarda aynı işte. Onun için listeden hangisini silip, öbürünü yazarsan yaz bir şeyi değiştirmez. Yozgat adına ne yaptılar ki geçen süreye rağmen.

ÖMER SARIKAYA: Vatandaş olarak ben şu anda Yozgat’a temeli atılan ve tamamlanamayan projelerin bir an önce bitirilmesini talep ediyorum. Örneğin, hızlı tren olsun, havaalanı olsun, il hastanesi ve üniversite hastanesi olsun, yeni dönemde bunların bitirilmesi için çaba harcayacak ve bitirilip, hizmete girmesini sağlayacak vekiller isterim. Milletvekillerinin değişip değişmemesi önemli değil, önemli olan Yozgat’ın menfaatine olacak olan, bu projelerin arkasında durup, bir an önce bitirilmesini sağlamalılar. Yozgat için yeni projeler üretmeleri lazım. Bu noktada vekil ismi veya sıralama yapmaya gerek yok. Bunları kim yapabilirse onlar olmalı.

FARUK SELVİ: Ben yeni dönemde Abdulkadir Akgül ve Ertuğrul Soysal’ı istiyorum. Ancak diğerlerini istemiyorum. Çünkü diğer isimleri sevmiyorum, istemiyorum. Yozgat’a bir katkıları yok. Onların yerine yeni isimleri denemekte fayda var. İsimler önemli mi bilmiyorum ancak Yozgat’a daha fazla katkı sağlamaları bekleniyor milletvekillerinin. Yani bir taze kan faydalı olur listelerde.

ORHAN KORKMAZ: Yozgat kırsal kesim, işsizlik fazla, üniversitesi var ancak etkin olamıyor. Buraya ileriye dönük yatırımlara vesile olabilecek, bütün gücünü ve varlığını ortaya koyabilecek milletvekiline ihtiyaç var. Yozgat esnafını kurtarmak için üniversite öğrencisini çoğaltmak gerekir. Bunun yanında bir askeri birlik talebi vardı hiçe sayıldı, savunma sanayi Yozgat’a pek ala gelebilirdi o da olmadı.  Bu savunma sanayi kurulmuş olsa idi, bunun yan sanayisi de Yozgat’a geldiğinde, Yozgat kalkınabilir, dışarıya kimse gitmez idi. Tüm vekiller bir birliktelik sağlamış olsa idi bunların hepsi olurdu. Kırıkkale’ye yapılan bu yatırım Yozgat’a da yapılabilirdi. Hızlı treni ile havaalanı ile çok uygun bir ildi burası. Terör olayları yok, güvenilir bir bölge. Türkiye’nin ortasında bir il. Yeni dönemde listelerin yenilenmesinden ziyade, mevcut isimler kendilerini yenileyebilir. Deneyimlerini, bilgilerini ve tecrübelerini kullanmak kaydıyla memlekete faydaları olabilir. Bir yenilenme bu şekilde de olabilir bence.

Editör: TE Bilişim