CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, AKP'nin "duygu sömürüsüyle, gözyaşıyla, mağdur edebiyatıyla" geçmişte yakaladığı siyasi başarıları yine yakalamak istediğini ifade ederek, "Ancak 12 Eylül nasıl bir dikta Anayasası ise 12 Eylül'de oylanacak olan Anayasa değişiklikleri de AKP'nin sivil diktasının Anayasası'dır. "Bir dikta Anayasası'nı değiştiriyoruz' diye yola çıkanlar, kendi dikta Anayasalarını oylatmak üzere yola çıkmışlardır" dedi.
KILIÇDAROĞLU'NUN 9 AĞUSTOS'A KADAR PROGRAMI BELLİ OLDU
    Kılıçdaroğlu'nun bugüne kadar toplam 17 ili ziyaret ettiğini kaydeden Okay, ilk aşamada 9 Ağustos'a kadar yapılacak olan yurt içi gezilerinin programını açıkladı. Buna göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 23 Temmuz'da Malatya, 24-25 Temmuz'da Kayseri, ardından Trabzon üzerinden Ordu ve Samsun'da, 30 Temmuz'da Kahraman Maraş, 31 Temmuz'da Kilis, 1 Ağustos'ta Iğdır ve Kars'ta, 2 Ağustos'ta Ardahan, Artvin ve Rize'de, 3 Ağustos'ta Gümüşhane ve Bayburt'ta, 7 Ağustos'ta Yozgat ve Sivas, 8 Ağustos'ta Erzurum ve Erzincan'da olacak. 12 Eylül'de yapılacak referanduma kadar Kılıçdaroğlu'nun 58 ile daha giderek toplam 75 ile gitmeyi hedeflediğini dile getiren Okay, İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakasında iki ayrı mitingin düşünüldüğünü, İzmir'de yapılacak mitingin de 6 Eylül'de yapılmasının değerlendirildiğini belirtti.
CHP DE REFERANDUM KİTAPÇIĞI HAZIRLAYACAK
    Okay, 12 Eylül'de yapılacak referanduma ilişkin CHP'nin görüşlerini anlatan kolay anlatımlı bir broşür hazırlamayı kararlaştırdıklarını ifade ederek "Hem de Anayasa değişikliğinin içeriğini de değerlendiren bir kitapçık yayınlamayı ve bu kitapçığın içerisinde de AKP tarafından hazırlanmış olan kitapçığın gerçekleri nasıl çarpıttığını da ifade etmeyi düşünüyoruz" dedi. 4 Ağustos'da CHP Parti Meclisi'nin (PM) toplanacağını da açıklayan Okay, belirli illerden sorumluluk üstlenen MYK üyelerinin yanına 3'er milletvekili ile 2'şer PM üyesinin katılımı ile 6'şar kişilik grupların oluşturulacağını, bu grupların başkanlığındaki MYK üyesinin sorumlu olduğu illerde Anayasa değişikliği referandumu ile ilgili çalışmalara katkı vereceklerini belirtti. Okay, geçmişte 50'den fazla üye olmadığı için CHP örgütlerinin olmadığı yerlerde açılan CHP İlçe Örgütlerine atamalar yapıldığını bildirdi.
"AKP'NİN TAVRI GAYRI SAMİMİ"
    Okay, iktidarın "12 Eylül'le hesaplaşacağız" söylemine karşın Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in "12 Eylül'ü yapanlar yargılanabilir mi bilemiyorum" sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine bu konuda zamanaşımı tartışmalarının olduğunu ancak siyasetçiler olarak işlerinin, hukuk yollarını açmak olduğunu, bunun için de Anayasa'nın geçici 15. maddesinin değiştirilmesi için kanun teklifi verildiğini ve teklifin AKP tarafından reddedildiğini belirtti. Okay, "Bir taraftan 12 Eylül'ü yapanların yargılanmasının önünü açtık diyorsun, bir taraftan yargılanamazlıklarını hukuksal olarak değerlendiriyorsun. Ama öte yandan yargılanması için hukuksal yolu açan CHP değişiklik önerisini de reddediyorsun. Bu, gayrısamimi bir tavırdır" dedi.
"AKP SİVİL DİKTA ÖZLEMİNİ FİİLEN UYGULUYOR"-
    CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in Tunceli'de deprem mağdurlarına yardım edilmemesini protesto için Başbakanlık önüne siyah çelenk bırakmasının polis tarafından engellenmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Okay, AKP'nin mağduriyetten sadece kendi mağduriyetini anladığını ifade ederek şunları söyledi: "Üzücü olan şudur: Hak ve özgürlükleri dilinden düşürmeyenler, en ufak bir şekilde demokratik tepkisini göstermek isteyince en kaba şekilde susturulmak isteniyor. İşin üzücü boyutu budur. Maalesef AKP iktidarı, Anayasa değişiklikleriyle perçinlemek istediği sivil dikta özlemini fiilen uygulamaktadır."   
Editör: TE Bilişim