Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Onur Kaytan, partisinin 2002 yılında demokrasinin, millet iradesinin, seçme ve seçilme hakkının savunucusu olarak hakkında kesin yargı kararı bulunduğu için milletvekili olmayacak Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı milletvekili yapan yasal düzenlemelere destek verdiğini hatırlatarak, bu gün de aynı anlayışın cezaevinde bulunan CHP milletvekilleri için gösterilmesi gerektiğini söyledi.

            Yaptığı yazılı açıklama son yemin krizi ve gelinen süreci değerlendiren CHP İl Başkanı Onur Kaytan; “Altını çizerek özellikle belirtmek istiyorum ki, CHP olarak biz, Milletvekili seçilmiş hiçbir arkadaşımız için ek bir ayrıcalık veya dokunulmazlık istemiyoruz” dedi.

            2002 yılındaki süreci hatırlatan Kaytan; “Partimiz 2002 yılında nasıl, demokrasinin, millet iradesinin seçme ve seçilme hakkının savunucusu olarak hakkında kesin yargı karar bulunduğu için milletvekili olamayacak Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, milletvekili olmasını sağlayan yasal düzenlemelere destek verdi, katkı sağladıysa, bugün de aynı anlayışla, milletvekili seçilen ve haklarında hiçbir mahkumiyet kararı bulunmayan arkadaşlarımızın yemin etmelerini, bizlerle aynı sıralara oturmalarını ve yasama görevine katılmalarını istiyoruz.

            Biz mahkum olmamış, seçilme engeli bulunmayan, savcılıklardan, YSK’dan Milletvekili olabilir diye belge almış, analarının ak sütü gibi temiz oylarla seçilmiş, Milletvekillikleri YSK tarafından onaylanmış ve mazbatalarını almış bütün arkadaşlarımızın yemin etme hakkının gasp edilmesine karşı çıkıyoruz. Bu, seçmene ve onun oyuna, yani milli iradeye duyduğumuz saygının gereğidir.

            Önüne geleni üç satırlık bir gerekçeyle tutuklayan, ancak tahliye etmemek için dokuz sayfa gerekçe yazan yargı anlayışına hayır diyoruz.

            Hiçbir kimsenin masumiyet karinesi dışında düşünülmemesini ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesini istiyoruz” dedi.

            Geçmişte demokrasi inancı ve millet iradesine saygısı nedeni ile CHP’nin hiçbir AKP yöneticisine ya da AKP’liye ‘başka aday bulamadınız mı’ diye sormadan Erdoğan’ın milletvekilliği ve başbakanlık yolunu açan partinin örgüt yöneticileri olarak başbakana seslendiklerini belirten Kaytan;

            “Hangi Erdoğan konuşuyor. Milli İradeyi ve özgürlüğü savunan Erdoğan mı? Yoksa milli iradeye karşı çıkan Erdoğan mı? CHP, sadece kendi arkadaşlarına değil, her koşulda milli iradeye ve demokrasiye saygının gereği olarak aynı durumdaki diğer milletvekillerine karşı yapılan haksızlığa, hukuksuzluğa da karşıdır, karşı olacaktır.

Başbakandan farkımız budur.

            Hiç kuşku yok ki, başkanlığını Adalet Bakanının yaptığı HSYK’nın atadığı kişilerin dağıttığı Adalet  Adalet değildir. Kararlarını, hukukun evrensel ilkelerine, ya da Anayasa’ya göre değil de, iktidar mensuplarının çıkar ve isteklerine göre veren yargıçların görev yaptığı ülkede demokrasiden söz edilemez.

            Demokrasiyi, Cumhuriyeti, insan haklarını savunmayı ve korumayı ilke edinmiş Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak, halkın seçtiği milletvekillerinin yemin etmesine izin vermeyen, antidemokratik ve hukuk dışı uygulamanın parçası olamayız.

            Bu anlayış, ilke ve demokrasi inancıyla, yeminleri engellenen milletvekili arkadaşlarımıza yemin etme yolu açılmadıkça biz CHP örgütü olarak Meclis Grubumuzun yemin etmeme kararının arkasındayız.

            Her platformda, sivil diktaya gidişle de, bu gidişin asli sorumlusu olan iktidar partisiyle de kararlılıkla mücadele edeceğiz. Herkesi bir kez daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

            Partimizin bu anlamlı, onurlu ve saygın kararını desteklediğimizi bilginize sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim