AK Parti Yozgat milletvekili aday adayı olarak müracaatını yapan 40 kişilik listenin ‘temayül’, ‘mülakat’, ‘üst kurul’, ‘STK görüşleri’, ‘kamuoyu anketi’ şeklinde devam eden elemeler devam ediyor. Kamuoyunda her ne kadar listelerin kesinleşerek Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun masasına gönderildiği şeklinde iddia edilse de 6 kişilik aday adayı listeye son şeklinin verildiği gelen haberler arasında yer aldı. 
7 Haziran genel seçimleri öncesinde Yozgat’ta en fazla milletvekili aday adayına sahip olan AK Parti’de heyecan her geçen gün artıyor. Çok sayıda aday yapılan elemeler neticesinde listede bulunduğunu iddia etse de parti genel merkezi elemede son viraja geldi. 
Siyasi kulislerde yer alan haberlere göre son süreçte AK Parti Seçim Üst Komisyonu asil adayların yanı sıra yedek milletvekili aday listesi de belirledi. Komisyon bu şekilde listeyi şekillendirirken temayüller, mülakatlar, komisyon kararları, STK görüşleri gibi 9 kriter üzerinden Yozgat milletvekilli aday adayları değerlendirmeye tabi tutuldu. 
Kesin liste konusunda kesin sözü Başbakan Ahmet Davutoğlu söyleyecek. 
AK Parti Genel Başkan Yardımcılarının da aralarında bulunduğu üst komisyon, Başbakan Davutoğlu'nun onayı için 550 kişilik listenin yanında 150 kişilik bir de yedek liste hazırladı. Yozgat’ta da 4 kişilik asil listenin yanı sıra 2 kişilik yedek listenin de hazırlanarak yapılan değerlendirme neticesinde Başbakan Davutoğlu’na sunulacağı bildirildi. 
Üst Komisyon'un asil ve yedek isimlerin yer aldığı listeyi şekillendirirken dokuz kriteri göz önünde bulundurduğu bildirildi. AK Parti, 6 bin 223 aday adayının başvurusu sonrası tüm teşkilatı kapsayan temayül yoklaması yaptı. Temayülden sonra aday adayları, 12 alt komisyonda mülakata alındı. Hazırlanan raporlar, Davutoğlu'nun masasındaki kriterlerden birisi. Aday adaylarıyla ilgili derlenen bilgiler sonrası 4 ara komisyon oluşturuldu ve raporlar haftasonu Üst Komisyona teslim edildi.
700 kişilik listeyi şekillendiren o kriterler: Teşkilatta yapılan temayül yoklamalarından çıkan sonuçlar.  Adaylarla bire bir yapılan mülakatlarda oluşan izlenim. Alt Komisyon ve ardından ara komisyonun hazırladığı raporlar. Başbakan Davutoğlu'nun il ve belediye başkanlarıyla yaptığı değerlendirmeler. Kanaat önderleri ve STK'ların görüşleri.  Partide daha önce vekillik yapan “akil" siyasetçilerin kendi illeriyle ilgili önerileri. Bakan ve milletvekillerinin görüşleri. Kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuçlar. Mevcut vekillerle ilgili Meclis performansları ve çalışmalarıyla ilgili karneler.

Editör: TE Bilişim