Ramazan ayını birbirinden güzel kültürel ve sanatsal etkinliklerle geçiren bir Yozgat gördük bu sene. Bu mübarek ayda Yozgat halkı daha önceki yıllara göre daha fazla etkinlik ve farklılıklarla tanıştı bu yıl. Temmuz ayını ramazan etkinlikleriyle bitiren Yozgat’ın önünde şimdi Ağustos ayında 15’incisi gerçekleşecek olan ‘Sürmeli Festivali’ var.

Bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Sürmeli Festivali üç gün sürecek etkinliklerle kutlanacak. Festivaller bir memleketin ülke veya dünya çapındaki markası, künyesi ve uluslar arası vitrinde o şehrin sergileniş biçimi olsa gerek. İllerin tanınması, ön plana çıkabilmesi, o kadar belde, ilçe, kasaba veya il içerisinde ‘Bende buradayım’ diyebilmesi açısından önem arz ediyor.

Sürmeli Festivali’de işte bu düşünce ve amaçlarla tam 15 yıldır ilimizde çeşitli etkinlik ve programlarla kutlanmaya devam ediyor etmesine ancak irtifa kaybederek devam ediyor!. Birçok ilde geleneksel piknikler şenliklere, şenlikler festivallere dönüşüp uluslar arası hale gelirken. Ünü şehirlere, bölgelere hatta ülke çapına yayılırken bizim Sürmeli Festivali git gide şenlik havasına dönüşüyor.

Festivalin ilk yıllarını hatırlayın. Yozgat’ı hatırlatır, Yozgat’ı anlatır, Yozgat’ı ön plana çıkarır ne varsa her şeyin festival etkinliklerine dahil edildiği kutlama programları düzenlenmekteydi. Esenli’de yer alan Gelingüllü Barajı’nda yapılan su sporları ve yarışmaları festivalin en gözde etkinliklerindendi. Yerköy- Şefaatli arasında Karanlıkdere bölgesine nostaljik kara trenlerle yapılan tren yolculuğu hep katılmak istediğim etkinliklerdendi nasip olmadı.

Aydıncık İlçesi Kazankaya Kanyonu’nda yapılan kanyon yürüyüşlerini hatırlayın. İlerleyen yıllarda kanyon üzerinde yer alan ırmakta rafting sporu yapılması düşünülmekteydi deneme amaçlı birkaç kez yapıldı da. Bunun dışında Çamlık’ta yapılan yarışmayla en güzel destiyi pişirme yarışına giren usta aşçılar hünerlerini sergilerlerdi. Yani geçmiş yıllarda daha coşkulu, daha kapsamlı ve anlamlı etkinliklerle kutlanan bir festival programı vardı.

Daha sonraki yıllarda bu programların bir çoğu çeşitli sebeplerle iptal oldu. Sürmeli Festivali etkinlikleri Yozgat’ın tümüne yayılmak yerine, merkezde birkaç etkinlik ve akşamları birkaç ünlü isimle yapılan konserlerle sadece Yozgat halkını eğlendirmeye yönelik bir etkinliğe dönüştü. Temennim bu yıl ki festival programı farklı kutlansın. İçerisinde Yozgat olsun, sınırlarını aşarak en ücra ilçelerimize, ülkenin tümüne kadar ulaşsın. Desti kebabı gibi buram buram Yozgat koksun, Çamlık gibi insanları içerisine çekebilsin. Adı gibi, türküsü Sürmeli gibi ayrıcalığı olsun, nazı olsun içten ve candan kutlansın.