VATANIMIZ cennet gibi diye tanımlanır. Ülkemiz bu tanımı hak edecek şekilde de güzeldir. Bulunduğu coğrafyası, iklimi, yeryüzü şekilleri, mevsimi, bitki örtüsü, çok çeşitli meyve, sebze ve yiyeceklerin yetişmesine uygun imkânları, üç tarafı denizlerle çevrili olması, kıymetini bilmesek de bazı önemli madenleriyle eşi benzeri az bulunan bir ülkedir. Manevi ve kültürel anlamdaki vatan olma özelliği ve bu topraklar üzerinde oluşmuş kültür birikimleri harikuladedir.  
Hatırladığım kadarıyla dünya da bir yıl içerisinde dört mevsimi yaşayan ülke sayısı çok azdır. Bunlar da Türkiye, İtalya, Yunanistan, İspanya, Bosna, Türkmenistan, Azerbaycan vs.gibi.
Allah’ın verdiği bu önemli özellikler, nimetlerin hor ve yanlış kullanılması sonunda mevsim ve iklim özellikleri de ortadan kalkmaktadır. Yağmurların fazlalığı, yağan yağmuru emecek toprak kalmayışı, her tarafın beton yığını haline getirilmesi pandemi de dâhil tüm olumsuzlukları beraberinde getirmektedir.
Mevsimlerde özelliklerini kaybetmeye başladı. İlkbaharı yaşamadan yaza sonbaharı görmeden kış mevsimine dalış yapıyoruz. Yaz mevsimi eski yaz mevsimi gibi değil, yakan insanı daraltan bir sıcaklıkta. Kış mevsimi de eski kışlar gibi değil. Yağan karın azlığı onunda pek çok özelliğini alıp götürdü. Bazı bölgelerde ayaz dediğimiz insanı yakan kuru soğuk kaldı.
Sıcaklığı sevmem, dolayısıyla sıcaklık açısından yaz mevsimini gelmesini pek arzulamam. Tedbir alamazsın. Giyinsen de sıcaktan bunalırsın soyunsan da. Yani üzerinde bir şeyler olsa da rahat edemezsin olmasa da. Kış mevsimi bana daha mert gelir. En azından onun üşüteceğini bilirsin tedbirini alabilirsin. Giyinmekle, korunmakla tedbirler alarak etkisini zayıflatabilirsin.  
Kış mevsimini mert düşmana, yaz mevsimini de namert dosta! Benzetirim. Sıcaktan zarar gelmez dersin ama savunma mekanizmanı çalıştıramazsın. Kış mevsimi de rakibin diye düşünürsen nereden tehlike geleceğini tahmin edebilir ona göre de tedbir alabilirsin.  
Ateş sıcaklık tedbir almak derken, önemli bir konuyu kenarda bırakamayız. İnsanoğlu dünyada tedbir alınabilecek sıcaklıkla ilgili bu sıkıntıları yaşarken, ahirette yaptığı günah ve yanlışlıklardan dolayı oluşacak cehennem sıcaklığında ne yapacaklar acaba? 
Güncel konulardan biri kul hakkıdır. İslam dininde kul hakkı çok önemlidir. Konunun bu kadar önemli olduğunu bildiğimiz halde çevremizde olup bitenler hakkında ne kadar üzülsek yeterli olmaz.
Kul hakkı nedir? Bir kulun bir başka kul üzerindeki hakkıdır. Bu hakkın Allah nazarındaki vebalinin fazla olduğu söylenir. Allah “benim yanıma her şey ile gelin affederim fakat kul hakkı ile gelmeyin, onu ben değil, kulum affeder” buyurmuştur.
Nisa Suresi 10. Ayette de; “Yetimlerin mallarını haksız olarak yiyenler, şüphesiz karınlarına ateş dolduruyorlar. Zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir.” Demektedir.
Ateşten korkmak önemlidir ama ateşin şuuruna vararak uzak durmak daha önemli ve akıllıcadır.
Nereden nereye geldik. Ama yanlış çizgi takip etmedik. Hatırlatma amacı güttük, hoşnut olun, hoşça kalın.