Yozgat’ta bu yıl 15’incisi gerçekleşen Sürmeli Şenliği etkinlikleri tamamlandı. Şenliğin başında da, sonunda da şenlikle ilgili çeşitli eleştiriler ve yorumlar yapıldı. Hatta bunun üzerine Belediye Başkanı Kazım Arslan’da şenliğin son etkinliğinde çıktığı kürsüde bu eleştiri ve yorumlara cevap niteliğinde bir konuşma gerçekleştirdi.

Bu kadar konuşulup, tartışıldıktan sonra yeniden Sürmeli Şenliği etkinliklerine değinmek istemiyorum ancak. Şahsımda dikkat uyandıran ve ilgi alanıma giren birkaç konuyu da ben yorumlamak istiyorum. Şenlikte Başkan Arslan’ın özellikle yerel kültür unsurlarını ön plana çıkarmak istediği ve yapılan konser etkinliklerinde de buna dikkat ettiklerini söylemesi çok önemli bir detaydı.

Yıllardır sadece belirli bir kesimin eğlencesi haline gelen şenlik konserlerinde bu yıl hep bu toprakların ve bu milletin türküleri söylendi. Konserlerde çalan melodiler ve ezgilerin bütünü Türk milletine aitti. Ben Yozgat’ta yıllar sonra Kerkük türküleri dinledim, can Kerkük’ün, esir Kerkük’ün türküleri ve hoyratları onların da ana yurdu olan Anadolu’nun tam ortasında Yozgat’ta söylendi.

İşe sadece konser olarak bakmamak lazım. Gencinden, yaşlısına herkese şenlik boyunca öz kültür ürünlerimiz sergilendi, ceddimizden miras ve popüler kültür tahribatıyla boynu bükük kalan türkülerimiz seslendirildi. Şenliğin son etkinliğinde sahne alan bana göre hemşerimiz İsmail Altunsaray’ın konseriyle yediden yetmişe herkes gönlünce hüzünlendi ve eğlendi.

 Acizane müzikle de uğraşan birisi olarak bunların tamamı beni ve benim gibi düşünenleri mutlu etti. Bir detay daha var ki aslında buda ayrı bir tartışma konusudur. O da başkan Arslan bir konuşmasında Yozgat’ta Kırşehir Abdalları gibi profesyonel bir topluluk ve oluşum olmadığını beyan etti.

Geçmişte kurulan ve bugün ilgisizlikten dağılmaya yüz tutmuş halk müziği korosu, sanat müziği korosu ve Sürmeli Topluluğu’nun önceki yıllarını hatırladığımda izlediğim topluluğa müzik konusunda taş çıkaracağını düşünüyorum. İnşallah bu korolar da yeniden harekete geçer ve önümüzdeki şenlikte yerli müzisyen ve sanatçıların yanına onları da ekleriz.