Geçen günlerde “Kelime Oyunu” isimli televizyon programında, yarışmacıya yöneltilen sorulardan bir tanesi, “sadece dış görünüşe önem verme durumu” idi. Sorunun doğru yanıtı; şekilcilik. Aradan geçen beş altı saatte bu kelimeyi düşünme ihtiyacı hissettim kendimde.
Şekilcilik nedir ve şekilcilik olumlu bir durum mudur? Bu kelimenin yorumu aslında çokta kolay değil. Günümüzde bireyler olabildiğince bakımlı olmaya gayret ediyor. Kimisi sadece mükemmel gözükmeyi amaç edinmişken, bazı insanlarda kendisine ve çevresine olan saygısından iyi görünümlü olmaya çabalıyor.
Biz ilk kişiliği dikkate alalım. Dış görünüşün önemsiz olduğunu söyleyecek insan herhalde yoktur ya da minimum seviyededir. Ama sadece iyi gözükmeyi amaç edinmek kişinin yapacağı çok büyük hatadır bence. Güzel bir hediye paketini düşünün, görüntüsü göz alıcı olsun. İçini açın ve boş olduğunu görün, nasıl bir hayal kırıklığına düşeceğinizi düşünebiliyor musun? Başka bir örnek verelim; önümüzde görüntüsü harika bir yemek tabağı var, yemek için sabırsızlanıyorsunuz. Ama o da ne, ilk lokmada lezzetsiz alelade bir yemek olduğunu fark ediyorsunuz. Alın size bir hayal kırıklığı daha.
Günümüzde şarkıcı, oyuncu olmakta kolaylaşmış durumda. Bunun ilk nedeni elbette ki şekilciliğe bağlı. Güzellik ve yakışıklılık yeteneğin önüne geçebiliyor bazı durumlarda. Ama kısa bir süreliğine. Kusursuz güzellikte bir bayan çıkıyor televizyon ekranına ya da sahneye, kıyafetleri, saçları, takıları göz alıcı. İlk intiba olumlu yönde oluyor izleyici gözünde. Şarkı söylemeye başladığında duyulan detone ses, güzelliğini kısa sürede gölgeleyebiliyor kişinin. Ve kendisini müzik konusunda  geliştirmekten çok görüntüsüne önem veriyorsa unutulması da kaçınılmaz oluyor.
Hepimizin bildiği gibi iş görüşmelerine giderken kılık kıyafetlerimizin ve kişisel bakımımızın tam olması son derece önemli. Sektör, çalışmak istenilen departman her ne olursa olsun, belli bir bilgi birikimi ve yeteneğe ihtiyaç vardır. Elbette ki hiçbir işveren sırf karşısındaki güzel, yakışıklı diye iş vermeyecektir, veriyorsa da zaten o kişide bir sorun vardır.
Peki karşı cinsin dikkatini çekmek adına dış görünüşe odaklanmak ne derece doğru? Dış görünüşüyle hayranlık toplayan bir kişi, yaşlandığında ya da başına görüntüsünü  olumsuz etkileyecek bir kaza geldiğinde, yaşama gücünü nasıl kendisinde bulacak? Anne, baba olduğunda kendisi gibi dış görünüşünü amaç edinmiş çocuklar mı yetiştirecek?
Şekilci insanlar çoğaldıkça ülke nasıl ilerleyecek? Tartışılan konular aynı mı kalacak? Görüntüsü tam bir uyum içinde olmayan bireyler çirkin mi bulunacak?
Bu sorular benim aklıma takılıyor. Düşünüyorum ve maalesef ki cevaplarına olumlu yanıtlar veremiyorum. Bilgi ve beceriyi amaç edinmiş insanların sayısının şekilci insanların sayısından fazlalaşmasını diliyorum…