ÖNCEKİ yazımda erken seçim trafiğinin normalden kat be kat hızlı olacağından bahsetmiştim. Bu kısa süre içerisinde bürokrasiden aday adaylığı için istifa edenler oldu. Haliyle, hazırlıklarını yetiştiremeyen veya kararsız kalan birçok bürokratın vekillik hayalleri bir başka bahara kaldı…
Zaman ne kadar kısıtlı olursa olsun, 16 yıldır olduğu gibi yine en fazla aday adayı Ak Parti’ye müracaatta bulundu.
MHP’de de hareketlilik var. Hatta bu ittifak sürecinde seçim erkene alınmayıp, 2019’da yapılsaydı MHP’nin kurulduğundan bugüne kadar en fazla aday adaylığı başvurusunu alacağını düşünüyordum.
Çünkü biliyorum ki, MHP’de de aday adaylığı düşünen çok sayıda bürokrat istifa edemedi.
Ak Parti’den aday adaylığı başvurusunda bulunan bazı isimlerle devam edelim…
Mevcut milletvekillerimiz Bekir Bozdağ, Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal, Abdulkadir Akgül milletvekilliği aday adaylığı için başvuruda bulundular.
Mevcut vekillerin tamamının aday adaylığı için başvuruda bulunmaları kimileri için sürpriz olabilir ama hem genel siyasi temayül bu yönde olduğu için hem de eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül krizinden dolayı Ak Parti’deki vekillerin taraflarını netleştirmeleri açısından mevcut tüm Ak Parti milletvekillerinin aday adaylığı başvurusunda bulunacakları düşünülüyordu.
Öyle de oldu…
Siyasi kulislerde halen, Bekir Bozdağ’ın bakan olacağı için aday listesinde yer almayacağı görüşü hâkim. Bunun yanı sıra Abdulkadir Akgül’ün de yakın çevresine aday olmayı düşünmediğini söylediği kulağıma gelmişti. Fakat aynı söylentiyi önceki seçimlerde de duymuştum. Akgül bunu totem haline getirmiş olabilir. Çünkü ne zaman istemiyorum dese aday listesinde yer alıyor…
Ayrıca 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde Ak Parti’den milletvekili seçilen Osman Coşkun da aday adaylığı başvurusunu yaptı.
Ak Parti genel merkez gençlik kolları kurucu MYK ve MKYK görevlerinde bulunan, daha önce 2007 ve 2015 genel seçimlerinde Ak Parti’den Yozgat milletvekili adayı gösterilen avukat İskender Minar da aday adaylığı başvurusunda bulunan eski adaylardan…
Geçtiğimiz hafta en fazla, Sorgun belediye başkanı Ahmet Şimşek ve Akdağmadeni belediye başkanı Suphi Daşdan’ın istifaları konuşuldu.
Neden mi?
Çünkü Ak Parti’deki genel temayül, belediye başkanları, meclis üyeleri, partinin il ve ilçe başkanları genel merkezden onay almaları gerekliliğinden dolayı.
Haliyle insanlar da “Şimşek ve Daştan genel merkezden olur almışlar ki, istifa edip aday adayı oldular” diye düşünüp heyecanlandılar…
Tanıdık isimler de Ak Parti’den aday adaylığı başvurusunda bulundular…
Yaklaşık 4 yıl Ak Parti Yozgat il başkanlığı görevinde bulunan eczacı Harun Lekesiz, yine yaklaşık 2 yıl Ak Parti’de gençlik kolları il başkanlığı yapan eczacı Muhammed Emin Erbek, İşadamı Ayhan Çelik, Nurullah Nurdoğan…
Yozgatspor sevdalısı genç işadamı Hakan Hamza Şöhret, Bahri Kayabaş ve bu isimlerle birlikte yaklaşık 30 kişi Ak Parti’den aday adaylığı için başvuru yaptı.
Ayrıca kadın aday adayları da var. Ak Parti yönetimlerinden tanıdığımız mali müşavir Sibel Yıldırım, daha önceki seçimlerde aday adayı olan Nuriye Özel gibi parti içinden tanıdığımız kadın adaylar da başvuru yaptılar.
Her ne kadar genç ve kadın milletvekili sayısı son yıllarda artış gösterse de, bu kontenjanlar Yozgat’ta uygulanır mı, uygulanmaz mı orası partilerin genel merkezlerine kalmış…
MHP de ise farklı bir heyecan var…
MHP’den liste başı olması muhtemel olarak görülen MHP genel başkan yardımcısı Sadir Durmaz’ın Ankara’dan aday olacağı hemen herkesin dilinde…
Malumunuz, daha önce 2 seçim bölgesi olan Ankara’nın vekil sayısı 4 arttı ve 3 seçim bölgesine bölündü. İşte bu yeni seçim bölgesinden Durmaz’ın aday gösterileceği MHP içinde en fazla konuşulan konu…
MHP'de gerçekleşen son kurultayda Devlet Bahçeli, hemşerimiz, teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcısı Şefkat Çetin başta olmak üzere pek çok ismi MYK'ya yazmadı.
Hal böyleyken, Ankara milletvekili Şefkat Çetin’in tekrar aday gösterilmez ise yerine Sadir Durmaz’ın yazılması sürpriz olmayacaktır.
Hal böyle olunca MHP’deki heyecan da iki katına çıkmış durumda…
Bu şartlarda Yozgat il başkanı Ethem Sedef’in vekillik için aday adayı olması son derece normal.
Sedef okuldan sıra arkadaşım. Haliyle çocukluktan tanışırız.
7 yıl ülkü ocakları başkanlığı, 3 dönem merkez ilçe, 2 dönem de il başkanlığı yapmış genç bir isim.
Genç ama çocukluğundan beri siyasetin içinde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Bu nedenle Sedef’in adaylık şansı yüksek ama sıralamayı genel merkez belirleyecek.
MHP genel merkezinin Yozgat’a bakış açısını kestirmek çok güç. Hesapta olmayan isimler liste başı olabiliyor. Yapmadıkları şey değil.
Gerçi bu konuda MHP Yozgat’ta CHP’nin eline su dökemez.
CHP dışardan aday göndere göndere Yozgat’ta kendini sıfırladı. CHP Yozgat’ı bilmeyen, Yozgatlının tanımadığı listelerle aday listesi yapmaktan ne zaman vazgeçecek merak ediyorum doğrusu…
Teşkilatın ve seçmenin isteklerini dikkate almayarak, Ankara’da hazırlanan aday listelerini Yozgat seçmenine diretmesi nedeniyle; vaktiyle MHP Yozgat’ta CHP’leşiyor diye yazmıştık.
İzleyip göreceğiz. Bakalım MHP ve CHP aday listelerinde bu kez nasıl bir yol izleyecekler…
Yine MHP’de 7 Haziran 2015 seçimlerinde aday olarak gösterilen, Çadırardıç’ın belediye eski başkanı, ekonomist Yusuf Mertoğlu da aday adaylığı başvurusunu yaptı.
Mertoğlu 2015’te 4. sıradan aday gösterilmesine rağmen ilk sıra adayıymış gibi çalışmıştı. Ordan biliyorum.
Yaklaşık 50 yıldır partisi ile özdeşleşmiş bir isim, MHP tabanının yakından tanıdığı avukat Adnan Serbes, “Yozgatımıza hizmet etmek amacı ile son kez milletvekili aday adaylığına başvuruyorum” diyerek dilekçesini il başkanlığına verdi.
TSE Afyonkarahisar il müdürlüğü yapan Kürşat Bacanlı ve Yozgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Babür Cevheroğlu da MHP’den aday adaylığı yapan bazı isimler…
Başvuru yapan isimlere ve ulaşacağım bilgilere göre İYİ Parti ve CHP’nin adaylarına sonraki yazılarımda değinirim.
Seçimlerle ilgili yazmaya devam edeceğim…
Geçtiğimiz hafta “Yazın kısa olmuş” diye beni eleştiren Seyfi hocadan bu kez de “Ne kadar uzun yazmışsın” eleştirisi almamak için yazımı burada sonlandırıyorum.
Selametle…