Yozgat-Kayseri yolu üzerinde bulunan Sakarya Anadolu da ilk siyasi birliği kurmuş olan Hitit İmparatorluğunun kuruluş alanı  içerisinde bulunmaktadır. Yozgat’ a uzaklığı 77 km’ dir. 
Günümüzde ilçe sınırları içerisinde Selçuklu ve Osmanlı devirlerinden kalma az sayıda yerleşik Türkmen köylerine rastlanmakla birlikte 1878 Osmanlı Rus savaşı (93 Harbi) nedeni ile Doğu Anadolu Bölgesinden göç eden ve Kars Muhaciri diye bilinen halkın yerleştiği köyler bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminden itibaren Sarıkaya 1924-1936 yıllarında Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya’ dan gelen 1951 yılından itibaren de, Bulgaristan’ dan göç eden Türk vatandaşlarının yerleştiği bölge olmuştur.
Sarıkaya ilçemiz 1935 yılında Akdağmadeni’ne bağlı bir köy iken dönemin valisi Bekir Sami Baran tarafından Bucak merkezi haline getirilmiştir. Aşağı Sarıkaya köyünden Bucak teşkilatı alınarak terzinin hamamı ya da hamam köyü diye adlandırılan, şimdiki ilçe merkezine getirilerek bölgenin adı Sarıkaya olarak anılmaya başlanılmıştır. 1957 yılında aynı isimle ilçe merkezi olmuştur.
Roma döneminde Kayseri şehrinde  yaşayan bir bölge yöneticisi Kralınn kızı hastalanır. Kral Kızını birçok hekime gösterir, tedavisi için her şeyi yapar. Ama kızı sağlığına kavuşamaz. Zamanla kızın dili kilitlenir, ayakları tutmaz hale gelir. Bugün ki hali ile kızın hastalığının adı romatizmadır. O dönemde Sarıkaya sazlık ve bataklık bir alandır. Sıcak suyun bulunduğu yerde ise küçük bir gölet vardır. Burası balçık halinde su bulunan bir hamamdır.
Kral kızı son çare olarak sıcak suyun olduğu yere gezmesi için götürülür. Genç kız avunmak için, çamurlu gölün çevresinde dolaşır. Arkadaşları ile birlikte bir çamurlu suya girer. Bir süre sonra kızın iyileşmeye başladığı görülür. Bunun üzerine kızın babası Kral buraya mermerden bir havuz yaptırır. Çevresini kesme büyük taşlarla çevirtir. Önceleri bu yörede  kimse yaşayamazken zamanla bu havuz çevresinde insanlar yerleşmeye ve yaşamaya başlarlar. Kral kızının adı bu yeni şehre isim olarak verilir. “Öper” veya “Hoperi” dir. Ancak tarihi süreç içerisinde bu büyük şehrin bir deprem sonucu yıkılarak yok olduğu anlaşılır. Sadece hamamların bulunduğu yer sağlam kalır.
Roma Hamamı denilen yerde günümüzde kazı çalışmaları yürütülmektedir. Bu kazılarda Cumhuriyetin ilk yıllarında Ilık Hamam (Kaymakam Hamamı) olarak bilinen ve Bazilikanın batı bölümünün güneyindeki bölge açığa çıkarılmıştır. Bazilika alanındaki çalışmalar sürdürülüyor. Burası 3000 yıllık bir yerleşim alanı olup yaklaşık 70 bin insanın yaşadığı “Opel” ismi verilen Antik bir şehrin yerleşim alanıdır. Roma Hamamı bulunduğu yere “Terzili Hamamı” denilmektedir.
Bölgede otel ve apart olmak üzere konaklama yerleri vardır, pansiyonlar bulunmaktadır. Kaplıca sularının tedavi ettiği hastalıklar Romatizmalı hastalıklar, eklem hastalıkları, bel fıtığı, siyatik ağrıları, ağrılı kadın hastalıkları, spastik ağrılar, cilt hastalıkları, sofra kesesi taşlarının düşürülmesi gibi bir çok hastalıkların giderilmesi amacıyla şifalı sularından faydalanılmaktadır. Sarıkaya ilçe toprakları akarsu vadileriyle parçalanmış olup Bozok platosunun güneyinde yer alır. İlçe topraklarını Delice Irmağının kolları sular Ekonomi si tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şeker pancarı, arpa, mercimek, patates, çavdar ve üzüm olup soğan, fasulye, elma, armut gibi ürünlerde yetiştirilmektedir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli gelir kaynağıdır. İlçe topraklarında demir yatakları vardır. İlçe merkezi Güller özü Deresinin kuzey kısmında geniş bir düzlükte kurulmuştur. İlçe yurt içi ve yurt dışına çok sayıda göç vermiştir.
Tarım alanlarının sulanmasında ilçeden geçen kanak çayının yanı sıra Koçcağız, Yukarı Sarıkaya, Baraklı ve Akbenli Çifliği göletinden yararlanılmaktadır. Bu göletlerle genişleyen sulu tarım alanlarında şeker pancarı, patates, meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. İlçedeki besi hayvancılığı oldukça gelişmiştir. Kümes hayvancılığı ve arıcılığın yaygın olduğu ilçede süt, et, yumurta, tiftik ve bal üretimi istenilen düzeydedir. Sarıkaya Kaplıcaları nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla “Turizm Merkezi” ilan edilmiş ve imar planı hazırlanarak yatırımların ilgisine sunulmuştur. Sarıkaya 600 kişilik yatak kapasitesiyle Yozgat’ın en çok yatak kapasitesine sahip ilçesidir. Kaplıca’nın suları kaliteli ve şifalıdır. İlçede 2 adet Kaplıca mevcuttur. Kaplıcanın biri Roma Kralının kızına ait olup tarihi öneme haizdir. Hamam tarihi kalıntıları ve sütunları ile turizm açısından değer ifade etmektedir.