Rusya’nın Panslavizm emelli Ortodoks ve Slav kökenli toplumları birleştirme politikaları çerçevesinde çıkardığı ve kamuoyundaki adıyla 93 harbi olarak bildiğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşının mağdurları olarak Yozgat’a göçen Başpınarlılar, milli ve manevi değerlerine bağlı, asil ruhlu, saygılı ve vatansever insanlar olarak tanınırlar.  
Görgüsü, göreneği, cömert ikramları ve misafirperverlikleri ile Yozgat’ta ve Ankara’da adından en çok bahsedilen ve çok sevilen köylerden biri olan Başpınarlılar, Ankara’da muhteşem bir iftar yemeğinde biraraya geldiler. 
Samimi memleket sevdası, çalışkan ve dürüst kimliğiyle bilinen ve herkes tarafından çok güvenilerek sevilen Dernek Başkan Abdullah ÖZDEMİR, her zamanki gibi yine muhteşem bir organizasyon gerçekleştirdi. Köylüleri adına Elmadağ Yeşildere’de aldığı hobi bahçeleri, arabaşı geceleri, piknik programları, iftar yemekleri, mağdur köylülerine yaptığı yardımlar, Yozgat kültürü adına tertip ettiği eğitim çalışmaları ve birbirinden ilginç farklı projeleriyle dernekçilik adına imrenilir ilklere imza atıyor. İftar programıda aynı güzellikteydi. Kapalı mekandan bahçelere kadar taşan devasa kalabalığa rağmen yemekler ve ikramlar herkese fazlasıyla yetti.
Yozgat’a ve köylülerine her zaman hizmet etmekten gurur duyduğunu söyleyen ve hemşehrilerini Ankara’da liyakatiyle temsil eden efsane Başkan Abdullah ÖZDEMİR; “Bizim inancımızda kalabalık sofra berekettir. Helede bu sofra gönülden paylaşımların yapıldığı İftar sofrasıyla bereket bu sefer ona katlanır. Başpınarlıların Sofrası ve Başpınarlıların gönlü sadece köylülerimizi değil tüm Ankara’yı doyurur. Biz büyüklerimizden böyle gördük. gönlümüzü cömertlikle açınca berekette haliyle katlanarak geliyor dedi.
Başpınar Derneğinin İsmail IRMAK, Turgut EROL, Tahsin ÖZDEMİR, Ali YILDIRIM ve Emrullah IRMAK gibi birbirinden vefalı, çalışkan ve fedakar Yönetim Kurulu Üyeleri, katılan tüm misafirleri evlerine gelmiş gibi güleryüzle karşılayarak yer gösterdiler. Karayolları Genel Müdürlüğünden Filiz Sezer, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Genel Sekreteri Memiş OKUYUCU, Edebiyatçı- Şair-Yazar Dursun DEMİRAY ve Nizay Japon Pazarı Sahibi Yasin YILMAZ gibi isimlerde İftar sofrasının katılımcıları arasındaydı.
Eski adı Parmaksız Kaçağı olan Başpınarlılar yemek öncesi  ve sonrası Armudun Gaya, Höyük, Papahlı, Garaağaçlının Yazı, Çatal Gaya gibi mekanlarda gezdiklerinden, Pöhrelik Pınarından, Başpınardan, Yoharıpınardan su içtiklerinden, Dursun Kâanın, Kotiggilin, Yakup Kânın, Gurbaninin Odalarda ağırlanıp sohbet ettiklerinden, bayramlarda şeker topladıklarından, Niyazi Özdemir, Abbas Koçak, Yahya Özdemir, Derviş Yıldız Ağa, Çavuş Erol, Yusuf Özdemir, Hacı Efendi Yazan, Gara Hasan Yıldırım, Fero Paşa,  Ali Kâa,  Haşim KILIÇ, Mahmut Yıldırım, Gülender Hala, Nuruya Nene, Meyrem Hala gibi sofrası açık Başpınarlıların cömertliklerinden, hanedanlıklarından, bahşiş toplamak için Davar İzi gezmelerinden, Fincan oyunlarından bol bol bahsederek köylerinde geçen anılarını tazeleyip özlem giderdiler. Emin olun bir Yozgatlı olarak yaşattıkları atmosferden hepimiz gururlandık. 
Varolun Yozgat’ın yüz akı onurlu, yiğit ve cömert Başpınarlılar. Varolun çalışkan, üretken, bilgili ve dürüst insanların köyü.  Siz güzellikler üretmeye devam ettikçe kazanan hep Yozgatımız olacak, bizde hep adınızla övünüp, gururlanacağız. Ahirete intikal eden büyüklerinize Allahtan rahmet, yaşayan birbirinden kıymetli insanlarınıza sağlık, mutluluk ve uzun ömürler diliyorum. Milli ve manevi değerlerine, hemşehri kimliğine özünden samimice bağlı örnek kişilikteki vatansever çocuklarınızın, layık oldukları en yüksek makamlara gelmesi temennilerimle sonsuz sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum. 
Saygılarımla…