Bayram deyince; mutlu günlerin zirve yaptığı çocukluğum geliyor aklıma. Tadı anlatılmayan, geriye dönüşü de asla mümkün olmayan anılar!

Günümüzde mi? Yine manevi kavramları bayramdan bayrama yaşıyor olmak da maneviyatın yok olmasından iyidir diyerek rahatlıyorum. Globalleşen dünyanın insanı paçavraya çevirdiği, zaman fukarası yaptığı bu yüzyılda hiç olmazsa dini günlerde aile kavramını hatırlıyor olmak, dargınların barıştığı, akraba ziyaretlerinin yapıldığı birtakım manevi değerlerin hâlâ yaşatılıyor olması avutuyor beni. Tabi, bunu söylerken bazı olumsuzlukları da göz ardı etmemek gerekir. En büyük olumsuzluk da tatil süresinin uzun olmasından dolayı ne yazık ki manevi huzura erişilecek bu kutsal günlerin tatil moduna büründürülmesidir.

Çocukluğumuzda mı? Tek cümleyle; en güzel günlerdi o günler!

Anne, baba, dede, nine, hala, dayı, emmioğlu, dayıoğlu vb. hepsi bir arada olurdu. Fertlerin hasret giderdiği, sofraların kalabalıklaştığı, birlik-beraberlik duygusunun ayyuka çıktığı günlerdi o eski bayram günleri.

Haftalar önce gelirdi çocukluğumuzda bayram günleri. Koşuşturmalar, elbiseler, ayakkabılar, baklavalar, çörekler gününden önce hazırlanırdı. Kapı kapı dolaşıp poşetlerimizi doldurmak da çocukluğumuzun en kolay çalışmasıydı. Bayram sabahı ise bayram namazından hemen sonra tüm ahali birbiriyle bayramlaşır, küskünler barıştırılırdı. Nadiren de olsa sevdiklerimizden gelen bayram tebrikleri ve mektuplar heyecanla açılır, okutulurdu. Şimdilerde ise teknolojinin açtığı çığırla, dost ziyaretleri azaldığı gibi, cep telefonu iletileri yüzünden mürekkep kokan mektuplar da yok.

Değerli okurlar, içinde bulunduğumuz 2016 yılında 15 Temmuz kalkışmasını geride bıraktık. Şehitler verdik, gaziler verdik. Hâlen de Doğu’da, Güneydoğu’da şehitler ve gazi haberleriyle buruk bir bayram geçireceğiz. Biliyorum ki, devlet ve millet olarak her şeyin üstesinden gelecek bir yapıya sahibiz. Yılmıyoruz, yıldırıyoruz. Ezilmiyoruz, eziyoruz. Çünkü bizim bir devlet geleneğimiz var. Ve biliyoruz ki, bizim bizden başka dostumuz yok.

Yazımı nihayetlendirirken; şehit ve gazi ailelerimiz başta olmak üzere tüm İslam âleminin kurban bayramını kutluyor, barışın kol gezdiği bir dünya diliyorum.