Kızılırmak havzasının bereketli toprakları üzerine kurulu bu güzide Samsun ilçesini, 2015 yılına kadar sıradan bir Anadolu kasabası zannederdim. Memleket sevdalısı bir ekibin oluşturduğu Vezirköprü Platformu sayesinde bu ilçenin tarihini, misafirperver insanlarını, doğal güzelliklerini ve yetişmiş değerlerini sadece biz değil tüm Türkiye tanıdı. İyikide tanımışız.
Eğimli bir coğrafyaya sahip Vezirköprü, sanayisi ve endüstrisi kısıtlı, tarım ve hayvancılık ağırlıklı geçim kaynaklarıyla fakir görünümlü bir ilçe. Artan nüfus, yetmeyen tarım, duyulan eğitim, sağlık, sosyal güvence, ekonomik gelir ve istihdam  ihtiyaçları yanında, bunları temin etme zaruriyeti gibi tetikleyici nedenlerle sürekli göç veriyor. İnşaat sektöründe mevsimlik çalışan bazı gençlerin kış aylarını  memleketlerinde geçirmelerine rağmen, dükkanların ve köylerin nabzına bakıldığında pek de bir canlılık gözükmüyor. Altınkaya Barajı, Şahinkaya Kanyonu, Kunduz Ormanları gibi efsane güzelliklerin yanı sıra Hititlere kadar, hatta daha eskiye uzanan farklı medeniyetlerin hüküm sürdüğü zengin bir tarihi var. 
Osmanlı İmparatorluğunda deha akıllarıyla yaptıkları hizmetler, kazandırdıkları yenilikler ve uyguladıkları stratejik fikirleriyle dünya siyasetine yön veren Arnavut asıllı Köprülü ailesi, Vezirköprü’de akrabalıkla başlayan bağlarını hiç koparmayarak buralı olmuşlar. Birleşmiş Milletler Sosyal Ödüller Şurası ve Rusya Kraliyet Akademisi tarafından değerlendirmeye tutularak saygın Dünya edebiyatçıları arasından Puşkin Edebiyat Ödülünü alarak Türkiye’ye gurur yaşatan Prof. Dr. Hayrettin İVGİN’de Vezirköprülü. Bu coğrafyanın ekmeğindenmidir, suyundanmı bilinmez, hemşehri aşkı, memleket ve vatan sevdası yüreklerin zirvesinde tutuluyor. Başkanlığını Murat GÜLŞEN’in yaptığı, Yunis KUZU, Hayri CİHANGERİ, Aydın YÜKSEL ve Orhan DAĞ gibi asil yürekli güzel insanlardan teşekkül edilmiş Vezirköprülüler Platformu, kısıtlı imkanlarına rağmen şehirlerin hatta ülkelerin yapamadığı tanıtım ataklarıyla ilçe ve insanını her yerde onurlandırarak yüceltiyorlar. Cömert, babacan, çalışkan, has karekterli, üretken ver kadirşinas insanlardan oluşan bu ekip, emeğini ve yüreğini ortaya koyarak Vezirköprü için sürekli güzellikler üretiyorlar. Ayrıca hemşehrileri için can verecek kadar da samimiler. 
Egoist yaşam tarzının hakimiyet sürdüğü günümüzde, fakiri, düşkünü, okuyanı, üreteni, zengini, bürokratı kim olursa olsun, artı ve eksi özelliklerini toplayıp, gönül paylaşımına ikna ederek, dengeleme vazifesini şiar edinmiş bu fedakar insanlar Türkiyede herkesin takdir ve hayranlıkla izlediği kutsal amaçlar peşinde koşuşturuyorlar.
Murat GÜLŞEN ve Yunus KUZİ Vezirköprü’yü anlatırken adeta coşuyorlar. Diyorlarki, bizim burdan eğri adam çıkmaz, vatana, millete bayrağa en sadık insanlar benim ilçemin insanlarıdır diyorlar. Ayrıca burda kimse aç ve açıkta kalmaz, o kadar cömert gönüllü insanlar varki Vezirköprü’de, fakirinden zenginine kimin sofrasına konuk olsanız, hanesine teşrifinizden duyduğu memnuniyet, güler yüz ve tatlı dilleriyle ruhunuza hükmederler. Konuk kimliğinizle başlarına taç olursunuz. Diyorlar.
Belediye Başkanı İbrahim Sadık EDİS, bu çalışkan platformla uyumlu bir dayanışma göstererek ilçesinin ve insanının saygınlığını artıran mükemmel hizmetlere imza atıyor.
Vezirköprü Platformu, Vezirköprü başta olmak üzere Samsun ve ilçeleri ile köylerinin tanınması, kalkınması, birlik ve dayanışma içerisinde projeler üretilebilmek amaçlarında, vasıfsız kuru kalabalıklarla değil de, beklentilere kazanımla etki edebilecek nitelikli buluşmalar, renkli organizasyonlar tertip ediyorlar. Fakiri, düşkünü kalkındırmak, zengini, girişimciyi şahlandırmak, burdan yetişen siyasilerin, bürokratların, sanayicilerin, işadamlarının, işçinin, memurun duyarlılığını tetiklemek, kanun, genelge, yönerge, tüzük ve teşviklerin takipçisi olarak eğitim, istihdam, tarım, hayvancılık, alternatif üretim teknikleri ve her çeşit yatırım türleriyle, Samsun adına sağlanabilecek en geniş imkanların dahilinde olmak ilkelerinde hareket eden, gerçekten gönüllük ve fedakarlık amaçlarında iyi niyetlerin birleştiği kaliteli insanların yönetiminde büyüyen örnek bir oluşum. 
Ankara’da tarihi Kabakçı Konağındaki Vezirköprü tanıtım programına davetle onurlanan misafirler arasındayken, Belediye Başkanı Sayın İbrahim Sadık EDİS’e ve Platform yöneticilerine Vezirköprü ve insanını tanımak, orda kültürel bir etkinlik yapmak istediğimizi söylediğimde memnuniyetle kabul ettiler ve bizi Vezirköprü’ye davet ettiler. 
Dünya Söz Akademesine üye şair, yazar ve ozanlardan oluşan bir ekiple programlanan şiir ve müzik etkinliği için Vezirköprüye geldik. Pirinç çuvalındaki beyaz taş misali ülkemizin her yerine sinsi kamufile teknikleriyle yuvalanmış, başka ülke ve örgütlerin menfaati için faaliyet gösteren hainlerin yaptığı darbe  girişimi aynı güne rastladığından, Milli birliğimize olan duyarlılığımız ve şehitlerimize olan saygımız nedeniyle iptal ederek Ankara’ya döndük. 
Kısa sürelide olsa cadde ve sokaklarını ve restorasyonu bitmiş yapıları gezdik. Ekibimizde ülkemizin en sevilen duayen yazarlarından eğitimci Songül DÜNDAR ve Ozanlık geleneğinin usta ismi eğitimci Selahattin DÜNDAR gibi Türkiye değerleri de vardı. Vezirköprü’nün görünen yüzünü, bizleri davet eden nezaket ve zarafet sahibi Platform Üyeleri ve Belediye Başkanını ve fedakarlıklarını beraber değerlendirdik. 
Şehir donatısına baktığımızda, kültür parkı, eğitim kurumları, dekoratif kent estetiği, heykeller, figüratif karekterler, spor kompleksleri, rekreasyon alanları, etnoğrafik dokularla süslü konaklar, saat kulesi, temiz ve bakımlı caddeler, sokaklar ve restore edilmiş onlarca yapı ve anıt ağaçlarla karşılaştık. Ayrıca müzeye çevrilmiş ve restorasyon işlemleri bitmiş, yöreye ait tarihi dekorlarla süslü bir çok konağı gezdik ve sıcak yüzlü, bilge rehberlerden bilgi aldık.  
Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık EDİS Vezirköprü’ye aşık, üstün emek sahibi, çalışkan ve üretken bir değer. Birbirinden zahmetli ve elit projeleriyle İlçesini tam bir Avrupai görüntüye kavuşturmuş. Burda yaşayanlar ve dışarıya göçenlerle bağlarını hiç koparmamış. Her ferdi ayrı ayrı tanıyor ve irtibat kuruyor. Vezirköprü ve çevresinin nefes alabileceği göze ve gönüllere hitap eden eşsiz bir mesire alanı yapmış. Sevilen, güvenilen kültürlü ve saygın bir insan. 
Vezirköprü Platformu üyeleri ve Belediye Başkanının en beğendiği isimlerden biriside Kütüphane Müdürü Kâni YILMAZ. Tarihi dekorunu ve işlevini bozmadan zenginleştirerek aktif tuttukları kütüphanelerini bize gezdiren YILMAZ, işini severek yapan, bilgili, iletişimi mükemmel, yerli-yabancı tüm kaynakları takip ederek, kültür ajansları vasıtasıyla kitaplar, yayınlar kazandırıp, disiplinli kayıt ve takip sistemi oluşturarak nitelikli okurları tiryaki ediyor. Kâni YILMAZ, aynı zamanda gönüllü bir kültür elçisi.  Bizi güler yüzleri, dost yürekleri ve cömert ikramlarıyla karşılayan Vezirköprü’nün misafirperver, dürüst, ince ve görgülü insanlarına sonsuz saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum. Birlik ve beraberlik şuuruna uygun imrenilecek etkinliklerinizi bizler takdir ve hayranlıkla izlemeye devam edeceğiz. Hemşehri kimliğinize saygınlık kazandırdığınız ve Türkiye adına farklılıklar ürettiğiniz için eminimki tüm Samsun size minnettardır. Vatansever ve faziletli aziz ve asil soylu insanlarınızın geçmişlerine rahmet, yaşayanlarına saadet ve selametler diliyorum. İnanıyorum ki, sizlerin yarattığı bu örnek güzellikler sayesinde kazanan sadece Vezirköprü ve Samsun değil, Türkiye’miz olacaktır.