Sahte vekaletname ile satıştan sonra şimdide sahte kontratlarla ev,dükkan,mağaza satışlarıyla vatandaşlar kandırılıyor.
Kontratında sahtesi olurmuymuş derseniz,sistem tereyağından kıl çeker gibi,tıkır, tıkır işlemektedir…
SEN BU YERDE DÜŞÜK BEDELLE OTUR!
Mal sahibi ev,dükkan, mağazasında oturan kiracıya diyor ki, ‘’Bak burasının gerçek kira bedeli … kadardır.Sen bunun dörtte birini öde,yalnız seninle ikinci bir kontrat yapacağız.Bu-rada değeri yüksek tutacağız.Sen mülke bakmaya gelene ikinci kontratı göstereceksin.Ben burayı sattığımda sana da açıktan para veririm.’’teklifinde bulunuyor.Dairenin kirası normalde,600-700 TL  iken,2 inci kontratta bedel 1500 dolar olarak görülüyor.Evin gerçek satış bedeli 160-170 bin TL ‘ iken,mal sahibi,250 TL satışa çıkartıyor.Alıcı aylık geliri ,1500 dolar olan bu yeri cazip görüp alıyor! İçindeki kiracı bir ay kira ödüyor.( Tabi bu kira bedelini de mal sahibi kiracıya veriyor.) Bir aydan sonra yeni mal sahibine noter kanalıyla evden çıkacağını bildiriyor.Eh artık yeni mal sahibi,yeni bir kiracıya bu yeri 600-700 TL verebilirse ne mutlu !... 70-80 bin TL fazladan verip aldığına mı yansın,yoksa gözü açıklığının ! derdine mi yansın !?! Sistemde aynı durum, dükkan ve mağazalarda da söz konusu olabilmektedir.
Mağazanın gerçek değeri 1,5 milyonken,mağaza sahibi kiracının, 75 bin liraya oturduğunu belirtiyor.Aslında kira bedeli 10-15 bin liradır.Alıcı kontratı görüp mest olur ! iyi bir alış veriş yaptığından emindir! Mal sahibi mağazaya 2,5-3 milyon ister.2,5 milyonda anlaşılır.Yeni mal sahibi iki ay kirasını düzenli olarak alır.Sonrasında kiracı çıkacağını söyler.Artık yeni kiracı aramak yeni mal sahibine düşer.Mağazaya bir milyon fazladan ödediğine mi yansın, 20 bin liraya kiraya veremediğine mi yansın.
Kandırmalar aslında hep çift taraflı olmaktadır. Kandıralına da! Sormak lazım: Neden kira bedelini ve mülkün değerini araştırmadan aldın?...
Alıcıların bu tip kandırmalara aldanmamaları için:
1-ev ise,içinde ki kiracının ne zamandan beri oturduğunu,yöneticiden,muhtarlıktan,apartman görevlisinden öğrenebilir.Emsal kira bedellerini yakınında ki yerlerden tespit edebilir.
2-Dükkan,mağaza ise,fiyat ve kira araştırmasının yanı sıra.daha önce ki mal sahibi adına yatan stopaj evraklarını istemesi ile durum aydınlanabilir. Bir ipte bir cambaz olur,bu ipe iki cambaz çıkar.Birisi sahtekar diğeri tamahkar.Her nedense! Hep tamahkar aşağı düşer?!? 
TÜSİAV Emlak
Sektör Kurul Başkanı