SAÇ sağlığı ve görünümü kişinin kendini iyi hissetmesinde, ilişkilerinde ve psikolojisinde önemli olan bir faktördür. Hatta öyle ki saç dökülmesi gibi durumlara bağlı dış görünüm ile ilgili olumsuz kaygılar, psikolojik sorunlar oluşabilmekte ve yaşam kalitesini etkilemektedir.

Saçlar ortalama olarak her ay 1.25 santim uzar. Genellikle bu uzama yaz mevsiminde hızlıyken kış mevsiminde daha yavaştır. İnsanlarda yaklaşık olarak 5 milyon kıl folikülü bulunur ve bunların 80 000-150 000 kadarı saçlı deride bulunur. Günde 50-100 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilmektedir. Bu saç sayıdaki kayıpların nedeni saç folikülünün arada bir dinlenme periyoduna girmesi ve böylelikle saçın düşmesidir.

Yüksek ateş, ameliyatlar, ağır enfeksiyon, soğuk algınlığı, tiroid hastalıkları, kanser, kemoterapi, karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, mantar hastalıkları, saç koparma hastalığı, alerjik reaksiyonlar, aşırı güneş ışınları, denizin tuzlu suyu, havuzlardaki klorlu sular, hava ve çevre kirliliği ve stres saç saçların dökülmesi, matlaşması ve kırılmasına neden olur. Doğum kontrol hapı, gebelik, doğum ve doğum sonrası döneminde meydana gelen hormonal dengesizlikler saç dökülmesine neden olur. Kadın ve erkeklerde yaşın ilerlemesiyle birlikte saç yapısında değişiklikler olur; saçlar azalır, matlaşır, cansız bir görünüm meydana gelir. 

Sağlıklı saçların keratinizasyonu ve uzamasını için özellikle protein, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme başta olmak üzere yine hormonlar, büyüme faktörleri  de oldukça önemlidir.

Sigara saç keratinine olumsuz etkileri nedeniyle saç sağlığını olumsuz etkliler.

Öncelikle bilinmelidir ki; saçın kimyasal yapısının yüzde 80’i keratinden oluşur. Keratin ise proteinden yani aminoasitlerden oluşur. Özellikle lizin, sistein, metiyonin aminoasitleri saç sağlığı için önemlidir. Bunların eksikliğinde saçlarda matlaşma, dökülme görülür.  Saçlar yumuşar, elastikiyeti azalır ve saç rengi açılabilir.

Demir, kırmızı kan hücrelerinin hücrelerinize oksijen taşımasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle demir saç uzaması ve sağlığı için gereklidir.

Çinko, büyüme, gelişme, yara iyileşmesi, bağışıklık, kollajen sentezi gibi pek çok biyolojik öneme sahip bir elementtir. Çinko vücutta sentez edilemediği için dışarıdan alınmalıdır. Çinko eksikliğinde saç dökülmesi, saçlarda kuruluk ve kırılganlık artışı görülür.

Vitaminlerden B1, B5, B6, B7, B9, C, D, biyotin, niasin, folik asit saç sağlığında alınması gereken vitaminlerdendir.

Selenyum, eksikliğinde saçlarda dökülme ve saç renginde açılma gibi sorunlar oluşur.

Hidrolize kollajen, zayıf veya hasar görmüş tırnak yataklarının düzeltilmesine, ince saçları kalınlaşmasına, saç dökülmelerinin yavaşlatılmasına destek olmaktadır.

Saç ve saçlı derinin sağlığını etkileyen faktörlerin bilinmesi ve alışkanlıkların değiştirmesi sağlıklı ve güzel bir görünün sağlayan saçlara sahip olmak için pek çok kazanç sağlayacaktır.

Sağlıkla kalın, mutlu kalın…