Yozgat'ta her gün yeni bir tanıdığımızın, yakınımızın, akraba veya arkadaşımızın ölüm haberiyle yıkılıyor, kahroluyoruz. 
Verilere bakıp değerlendirdiğimizde ise, ölüm olaylarının büyük bölümünün yeterince önem vermediğimiz beslenmemizden kaynaklanan kalp, damar ve kansere bağlı hastalıkların oluşturduğunu görmekteyiz.
Yozgat İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü verilerine göre, Yozgat'ta bir önceki yıl yaşanılan nüfus hareketlilikleri ele alındığında il genelinde 6 bin civarında insan dünya evine girerken, 8 yüz civarında çiftinde boşandığı belirlendi.  Aynı dönemde yaklaşık 2 bin kişi dünyaya geldi, buna karşılık 850 civarında insan öldü.
Yozgat'ta yaşanılan ölüm olaylarında kalp, damar, kanser ve strese bağlı rahatsızlıkların etkin olduğu öğrenildi.
Yozgat'taki ölüm olaylarına neden olan kanser rahatsızlığına neden olan alışkanlıkların başında sigara kullanımı geliyor. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere, ağız boşluğu, hava yolları, böbrek, idrar kesesi, rahim ağzı ve pankreas kanserlerinin gelişiminden sorumlu tutuluyor. Kanserin yol açtığı tüm ölümlerin yüzde 30'unun sigara ve diğer tütün ürünlerine atfediliyor. Günde 1-10 adet sigara içmekle akciğer kanseri riski içmeyenlere göre yüzde 20 artarken, iki paket içildiğinde bu rakamın yüzde 80'e vardığı kaydedildi.
Uzmanlar Kalp ve Damar rahatsızlıklarına neden olan unsurlar arasında da ilk sırayı yine sigara alışkanlığının aldığını belirtiliyor. Tütün alışkanlığı gibi nedenlerle organları erken yıpranan kişilerde, kalp rahatsızlıklarına damar sertliğinin neden olduğunu belirten uzmanlar,  ''Bununla birlikte kalbi çok yıpranmış bir insanın aşırı derecede çalışması da kalp hastalıklarına neden olmaktadır. Örneğin, astım, amfizem, ivegen bronşit gibi hastalıkların kalbi etkilemesiyle kalp hastalıkları baş gösterir'' diye konuştular.
ERKEN TANI
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aylin Okur, Yozgat'ta yaşanılan ölüm olaylarında öne çıkan hastalıklardan kalp, damar ve kanser hastalıklarında erken teşhisin önemine dikkat çekti. Hasta ve hasta yakınlarında erken teşhisin konulmasıyla, tedavisinin de mümkün olabildiğinin altını çizen Okur, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde devreye sokulan cihazların, bu erken tanıda önemli rol oynayacağını bildirdi.
 Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aylin Okur, şöyle konuştu:
''Kalsiyum skorlaması dediğimiz skorlamayı yapabiliyoruz, sahip olduğumuz 64 kesit tomografiyle. Bu skorlamayla da hastaların riskini belirleyebiliyoruz. Yaş gruplarına ve cinsiyetlerine göre, yüzde şeklinde ne kadar riskte olduğunu söyleyebiliyoruz. Hastaya erken tedavi başlanabilir, takipleri sıklaşabilir. Bu açıdan da özellikle kalp açısından önemli bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ailesinde yüksek riski olanlar kalsiyum skorlaması yapılmasını özellikle tavsiye ediyoruz.''
Editör: TE Bilişim