Nöroloji Uzmanı Dr. Önder Kuzu, Ramazan’da özellikle çalışanları etkileyen uyku sorunlarıyla ilgili bazı önerilerde bulundu.

“Sahura kalkarak uykunun bölünmesi, belli bir süre aç ve susuz kalma nedeniyle vücut üzerinde yoğun bir stres oluşturur. Bu stresi azaltmak, günlük yaşam aktivitelerimizi sorunsuz devam ettirebilmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor” diyen Kuzu, uyarılarını şöyle sıraladı :

Sahurdan sonra mutlaka bir uyku siklusu uyuyun. Bir uyku siklusu ortalama bir buçuk saattir. Uykumuz NonREM ve REM olarak iki kısımdır. NonREM uykumuzu gecenin ilk kısmında uyuruz ve bu esnada vücudumuz dinlenir.

REM uykusunu sabahları uyanmaya yakın uyuruz ve bu dönemde de beynimiz dinlenir, tazelenir. Eğer sahurdan sonra uyumazsak REM evresini yeteri kadar uyuyamamış oluruz.
Bu da bize sabahları yorgun ve dinlenmemiş uyanma, günlük aktivitelerimizde enerji azlığı, isteksizlik, dikkat eksikliği ve unutkanlık, gündüz artmış uykululuk olarak yansır.

SABAH UYANMA SAATİNİ DEĞİŞTİRMEYİN

Sahura kalktınız diye sabah uyanma saatinizi değiştirmeyin. Aksi takdirde uyku düzeniniz bozulur. Gece uykuya da aynı saatte geçmeye özen göstermek gerekir.

GÜNDÜZ UYUMAYIN

Gece uykusu dışında gündüz uyumayın, uzanmayın, uyuklamaya çalışmayın. Gündüz uyumanın gece uykusu üzerinde negatif etkileri vardır. Gün içerisinde ne kadar uykulu ya da uykusuz olduğunuz yatma ve kalkma saatinizi etkilemesin.
Oruç nedeniyle sizin için normal olan süreden daha fazla uyumayın veya uyumaya çalışmayın.

KARANLIKTA UYUYUN

Yatak odanızın sessiz ve karanlık olmasını sağlayın, ısısını rahat edeceğiniz şekilde ayarlayın. Yatağınızda televizyon seyretme, kitap okuma gibi başka eylemlerde bulunmayın.

HAFİF VE YAVAŞ YİYİN
İftarda çok fazla ve ağır yemekler yememeye özen gösterin yemek yeme sürenizi uzatın, çok hızlı yemek yemeyin. İftardan sonra kahve, fazlaca çay, çikolata ve kolalı içecekleri tüketmemeye çalışın.
İftar sonrası mutlaka hafif egzersiz (yürüyüş) yapmaya özen gösterin.

Editör: TE Bilişim