Erkek cinsel organına yapılan bir müdahale ile gerçekleştirilen ''sünnet'' ile birçok hastalıktan korunmak ya da yakalanma riskini azaltmak mümkün olabiliyor.

            Uzmanlar’ın yaptığı açıklamada, erkek cinsel organı penisin baş kısmını kapatan ve prepisyum olarak bilinen derinin cerrahi yöntemlerle kesilerek çıkarılması işleminin ''sünnet'' olarak tanımlandığını söyledi.

            Bunun ABD'de en sık uygulanan pediatrik cerrahi işlemi olduğunu belirten Uzmanlar, dünyada bulunan erkek nüfusunun yaklaşık altıda birin sünnetli olduğunu ifade etti. Sünnet yaptırmadan önce, bir ürolog tarafından muayenenin yapılması gerektiğini anlatan Uzmanlar, çocuğun muayene sırasında ürologla kuracağı diyaloğun çok önemli olduğunu vurguladı. Uzmanlar, sevgi ve hoşgörü ile çocuğun bir yandan bilgilendirilirken, bir yandan da muayene edilebileceğini dile getirerek, ürolojik muayene ile çocuğun o ana kadar fark edilmemiş sorunlarının da belirlenebileceğini söyledi.

            Sünnet öncesinde, ailenin çocuğu bu sürece hazırlamasının da önemine değinen Uzmanlar, ailenin bu hazırlığı tamamlayarak hekime başvurduğunda ürolog ile çocuk arasındaki diyalog ve sonrasında uygulanacak sünnet işleminin çok daha kolay olduğunu ifade etti.

            Uzmanlar, sünnetin hangi yaşta uygun olduğuna ilişkin çeşitli rakamların söz konusu olduğunu anlatarak, son yıllarda yeni doğan döneminde yapılması gerektiğini görüşünün daha yaygın olduğunu belirtti. Bununla birlikte genel kabul ya da görüşün, çocuğun 2 yaş altında veya 6 yaş üzerindeyken yapılması gerektiği yönünde olduğunu dile getiren Uzmanlar, ''İki yaş altı çocukların gerek ağrı kontrolü ve gerekse sünnet sonrası bakımı nispeten daha kolay olmaktadır. 3-6 yaş arası çocuklarda özellikle psikolojik travma oluşturacağı endişesi ile sünnet önerilmemektedir'' diye konuştu.

            Uzmanlar, tıbbi zorunluluk olması halinde her yaş grubunda gecikmeksizin sünnet uygulamasının yapılması gerektiğini vurgulayarak, ''Altı yaş sonrası çocukla iyi diyalog kurulabileceğinden ve çocuk iyi ile kötüyü ayırt edebilir kabul edildiğinden yapılması daha uygun olacaktır. Çocuğun,sünnetin niçin yapıldığını algılaması; kendisi, hekim ve aile açısından sürecin daha sıkıntısız geçirilmesini sağlar'' dedi.

''SÜNNET, ÜROLOG TARAFINDAN

YAPILMALI''

            Türkiye'de sertifika sahibi sağlık memurları da dahil olmak üzere pek çok sağlık çalışanının sünnet yapabildiğini anlatan Uzmanlar, sünnet öncesi ve sonrası oluşabilecek risk faktörleri göz önüne alındığında bir ''ürolog'' tarafından yapılmasının uygun olduğunu söyledi.

            Uzmanlar, sünnetin sadece küçük bir cerrahi işlem olarak algılanmaması, bir ''penis ameliyatı'' olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

            Penis hastalıklarının, çocuklarda ve erişkinlerde cerrahi yöntemle tedavi deneyimine en çok sahip olanların ürologlar olduğuna dikkati çeken Uzmanlar, ''Bu nedenle, sünnet sonrası oluşan bir problem halinde, üroloğa sevk edilmesinden önce, sünneti başından itibaren bir ürolog yardımı ile gerçekleştirmek en uygun olanıdır. Çünkü, bir problem çıktığında tedaviyi yapacak kişi yine bir ürologdur'' dedi.

            Anestezi uygulamasının ailelerde çekince yaratabildiğini aktaran Uzmanlar, günümüzde gelişmiş anestezi teknikleri ile yeni doğanın, hatta anne karnındaki bebeğin dahi ameliyat edilebildiğini söyledi.

            Uzmanlar, sünnetin genel ya da lokal anestezi ile yapılabildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

            ''Çocuğun yaşına, mevcut başka hastalıkları olup olmadığına, ailenin tercihine ve mevcut imkanlara göre en uygun anestezi yöntemi kararı aile birlikte belirlenmektedir. Her iki anestezinin de avantaj ve riskleri aile ile birlikte tartışılmaktadır.

Editör: TE Bilişim