Grip sanıldığı kadar masum bir hastalık değil. Üstelik soğuk havalar süresini de uzatıyor. Uzmanlar, grip hastalığından korunma ve soğuk havalarda sağlıklı kalmanın yolları konusunda bilgi verdi.

            Önceden annelerimizin yaptığı nane limon çayları ile ya da bol C vitamini ile birkaç günde kendimize gelebilirken, artık haftalarca süren ve sürekli tekrarlayan hatta hastanede alınan serumlarla iyileşebildiğimiz griplerle karşı karşıyayız. Grip hastalığı da değişime uğradı ve pek çok kişiyi yatağa düşürdü.

            Hava sıcaklıklarının da gün geçtikçe soğuması gribin en büyük destekçisi. Gribin önemsenmemesi ve tedavi edilmemesi hastalığın daha ileri evrelere taşınmasına ve tekrarlanmasına sebep oluyor. Uzmanlar, grip hastalığından korunma ve soğuk havalarda sağlıklı kalmanın yolları konusunda bilgi verdi.

GRİP MASUM BİR HASTALIK DEĞİL

            Grip korkulması ve korunulması gereken bir hastalıktır. Elbette ki; erken teşhis ve tedavi ile hastalığın ilerlemesi önlenirse yaşamı tehdit etmez. Ancak iyileşme süresine kadar iş, okul veya sosyal aktivitelerden sizi alıkoymaktadır. Gripte iyileşme sağlanıncaya kadar hasta olanların işe gitmemeleri, evlerinde istirahat etmeleri gerekmektedir. Hasta olanlar, solunum sıkıntısı, üç günden fazla süren yüksek ateş ve şuur bulanıklığı gibi durumlarda vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşlarına mutlaka başvurmalıdır.

            Özellikle 65 yaşın üzerinde olanlar, kronik kalp, akciğer, metabolik, nörolojik hastalığı bulunanlar, hamileler ve 5 yaş altındaki çocuklar, gribi daha ağır geçirdikleri için, “risk grubu” olarak değerlendiriliyor. Bu gruptaki kişilerin grip aşılarını yaptırmaları öneriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, 65 yaş üstündekilerin ve kronik hastalığı bulunanların aşılarını “Sağlık Uygulama Tebliği” kapsamında karşılıyor.

            En sık bulaşma yolu da tokalaşma, yakın konuşmalar, öpüşme gibi yakın temastır. Grip ve benzeri hastalıklardan korunmanın, mevsimsel grip aşısıyla birlikte en etkili yolu, genel hijyen kurallarına uyulmasıdır. Ellerin sıkça yıkanması en önemli korunma yollarından biridir. Öksürme ve hapşırma durumunda ağız ve burun kâğıt mendille kapatılmalı ve mendil çöp kutusuna atılmalı. Bu mümkün değilse kolun içiyle ağız ve burun kapatılmalı. Sık kullanılan yüzeyler günlük temizlik malzemeleriyle sık temizlenmeli, kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır.

Editör: TE Bilişim