Dr. Kara, yaptığı açıklamada, soğuk algınlığının mikropların neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve birçok virüsün bu hastalığa neden olabileceğini kaydetti.
     Soğuk algınlığı hastalıklarının en çok okul çağındaki çocuklarda görüldüğüne dikkat çeken Kara, soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle boğazda takılma hissi, burun akıntısı ve hapşırık olurken, başlangıçta su gibi olan burun akıntısının, bir süre sonra sarı-yeşil renkli ve koyu hale gelebildiğini kaydetti. Dr. Kara, ''Çocuklarda boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebilir. Soğuk algınlığı genellikle 7 ile 14 gün arasında iyileşir. Bazen soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen, sinüzit, orta kulak iltihabı, larenjit veya bronşit gibi hastalıklar nedeniyle iyileşme daha ağır ve uzun sürebilir'' dedi.
     Soğuk algınlığına karşı henüz etkili bir aşı bulunamadığını da dile getiren Başhekim Dr. Kara, şöyle devam etti:
     ''Soğuk algınlığına yakalanmamak için hastalık belirtileri olan kişilerle, hastalığın ilk ikinci ve dördüncü günleri arasında temas edilmemesi gerekir. Çoğu zaman bu mümkün olmamakla birlikte soğuk algınlığına yakalanan kişiler, henüz hasta olduklarını anlamadan bulaştırıcı döneme girmiş olmaktadır. Soğuk algınlığına yakalanan kişilerin özellikle burun temizliğinden sonra sık sık ellerini yıkamaları, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burunlarını kapamaları, kalabalık yerlerden uzak durmaları gerekmektedir. Aksi takdirde hastalığı diğer kişilere bulaştırma riski yükselmektedir. Soğuk algınlığının düzelmesi zamana bağlıdır. Bu süre içinde hastanın istirahat edip, bol sıvı gıda alması gerekir.''

Editör: TE Bilişim