Uzmanlar çay gibi sıcak tüketilen bazı besinlerin ömrü uzattığını ifade etti. Uzmanlar, "Yemeklerden sonra sıcak çay ya da su içmek kişileri, kalp krizi ya da beyin damar hastalıklarından korumaktadır" dedi.
    Uzmanlar, yemeklerden sonra sıcak çay ya da su içmenin kişileri, kalp krizi ya da beyin damar hastalıklarından koruduğunu ifade ederek, "Aynı şekilde birçok ülkede de yemeklerden sonra çay içmek bir alışkanlıktır. Çinliler ve Japonlar da yemeklerinden sonra soğuk su değil sıcak çay içmektedirler. Bizim ülkemizde de çoğu bölgelerimizde yemekten sonra çay içmek bir gelenektir" ifadelerini kullandı.
YEMEK ARASINDA SU
İÇMEK ZARARLI DEĞİLDİR
    Yemek arasında su içmenin zararlı olmadığını sözlerine ekleyen uzmanlar, "Fakat yemeklerden sonra su, kola, ayran ve benzeri soğuk şeyler içmek damar hastalıklarına neden olabilir. Yemekten sonra soğuk bir şeyler içmek sizi rahatlatabilir, ancak tükettiğiniz soğuk su katılaşarak yağlı bir madde haline döner ve yavaş bir şekilde sindirilir" dedi.
    Alınan gıdaların mide de ya da ince bağırsakta en iyi şekilde sağlıklı olarak sindirimi için öncelikle bunların mide asidi ve enzimlerle çok iyi parçalanmasının gerekli olduğunu dile getiren uzmanlar, "Bu sitemin sağlıklı işlemesi için de sıcak ortama ihtiyaç vardır. Gıdaları parçalayacak enzimler sıcak ortamlarda çok iyi fonksiyon görürken soğuk ortamlarda ise görevlerini tam yapamazlar. Besinler tam parçalanamaz ve kana geçen moleküller iyi parçalanamadıkları içinde damar lümenlerinde kolesterol ya da yağ zerrecikleri halinde birikirler. Bu ise vücudun hayati bölgelerinde ilerleyen zaman süreci içinde damar hastalıklarının (kalp krizleri, beyin damar hastalıkları gibi) gelişmesine neden olur" şeklinde konuştu.
YEMEKTEN SONRA SICAK ÇAY İÇİLMESİ YAĞLARIN ERİMESİNİ SAĞLAR
    Yemeklerden sonra çay gibi sıcak bir şeylerin içilmesinin mide ve bağırsakta yağların tam eritilmesine ve damar duvarlarına yapışmadan enerji molekülleri halinde dokulara taşınmasına sebep olduğunu ifade eden uzmanlar, "Aynı şekilde yemek öncesi içilen çorbalarda yağların tam eritilmesi için yardımcı olur. İçilen çay ise açık ya da en fazla normal koyulukta olmalıdır. Dolayısıyla yemeklerden sonra açık ya da hafif sıcak çay içmenin ömrü uzattığını, yaşlanmayı ve yaşlılıkta görülen hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, Alzheimer gibi hastalıkları da oldukça azalttığını söyleyebiliriz. Fakat gece yatmadan önce çayı pek tavsiye etmiyoruz çünkü içerdiği kafein sayesinde uyku bozukluğuna sebebiyet verebilir. Bu yüzden yatmadan önceki periyotta sıcak çay yerine yağsız sıcak süt ya da sıcak limonata tercih edilmelidir" dedi.
Editör: TE Bilişim