10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak birçok etkinliklerle kutlandığını belirten Psikiyatri Uzmanı Bilal Tanrıtanır, "Ruhsal hastalıklar toplumun bütününü ilgilendiren bir sorundur.

Ruhsal hastalıklar sık görülür, toplumun her kesimini etkiler. Tedavi edilmezlerse kişisel, toplumsal ve maddi kayba neden olur. İnsanların yüzde 25’i yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenir. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı yaşamış olanlar yarıdan çoktur. Belli bir zaman diliminde nüfusun yüzde 10’unda ruhsal hastalık görülür. Dünya üzerinde ruhsal rahatsızlığı olan 500 milyon kişi bulunuyor. Bu, her yıl 7 kişiden birinin tedavi gerektirecek derecede ruhsal sorunu olduğu anlamına geliyor” dedi.

Her dört kişiden biri yaşamının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilendiğini vurgulayan Tanrıtanır, “İnsanoğlu kendinde kaygı, çatışma, belirsizlik, endişe ve kontrol dışılık yaratan bilgi ve uyaranlarla baş etmekte zorlanmaktadırlar. Ruh sağlığı bozukluğu dünyada 10 hastalıktan biriyken, Türkiye’de ise 5’inci sırada yer almaktadır” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün geleceğe yönelik öngörülerine göre, 2020’de depresyonun kadınlar ve gelişmekte olan toplumlarda başta gelen yeti yitimine yol açan hastalık olacağını ifade eden Tanrıtanır, “2020’de tütün kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklanan yeti yitiminin de öne geçeceği tahmin edilmektedir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda ruh sağlığımızın öncelikle korunması gerektiği çok açıktır. Bu sebeple ruh, beden ve sosyal dengemizi koruyabildiğimiz bir bilinç düzeyi için el ele verelim. Hastanemiz bünyesinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezimiz bulunmakta ve bir çok terapi ve yetenekleri doğrultusunda el becerileriyle bireylerimizi topluma kazandırmaya çalışmaktayız" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim