Sağlık Bakanlığı uzmanları pandemi salgınının olmadığını mevsimsel grip beklendiğini belirterek, "Önümüzdeki süreçte mevsimsel grip bekliyoruz. Paniğe gerek yok. Ancak risk grubunda olanların aşılanmasını tavsiye ediyoruz" dedi.
    Uzmanlar, pandemi salgınının olmadığını mevsimsel grip beklendiğini belirterek, "Önümüzdeki süreçte mevsimsel grip bekliyoruz. Paniğe gerek yok. Ancak risk grubunda olanların aşılanmasını tavsiye ediyoruz" dedi.
    Uzmanlar ise önümüzdeki süreçte pandemi salgınının olmadığını mevsimsel grip beklendiğini belirterek, gelişi güzel ilaç kullanılmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı. Buzgan, geçen yıl domuz gribi nedeniyle 656 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Geçen sene salgın beklenenden hafif geçti. Bu sevindirici. Önümüzdeki süreçte ise mevsimsel grip bekliyoruz. Pandemi riski şu anda söz konusu değil. Ancak risk grubunda olanların aşılanmasını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
    Gazetecilerin geçen sene paniğe neden olan domuz gribi ve sonrasında yaşanan ilaç stokunu hatırlatması üzerine uzmanlar, "Pandemi sonrasında ve sürecinde beklenmedik bir gelişme olabilir diye 3 milyon doz aşı stokladık. Bu aşıların mevsimsel grip ile ilişkisi yok, mevsimsel gripte kullanmayacağız" şeklinde yanıt verdi.
    Uzmanlar, grip salgınının genellikle influenza virüslerinde görülen küçük yapısal değişikliklerle ilişkili olduğunu kaydederek, "Virüslerde büyük çaplı yapısal değişiklik olması durumunda çok daha fazla insanın hastalanması ve ölüme yol açan daha büyük ve ciddi salgınlar oluşabilir. 2009 yılında görülen grip pandemisi bu şekilde ortaya çıkmıştır" dedi.
"OLAĞAN MEVSİMSEL GRİP BEKLENİYOR"
    Gribin Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında görüldüğünü hatırlatan Vahaboğlu, EKMUD ile Sağlık Bakanlığı'nın grip mevsimi başlamadan çalışmalara başladığını belirtti. Grip mevsimie hazırlıklı olmak için yapılan çalışmaları ve çalıştay sonuçlarını ise uzmanlar şöyle açıkladı:
    "2010 yılı içinde Güney Yarımkürede oluşan Influenza salgınları 2008 yılında görülen Influenza A H3N2 tipi, Influenza A 2009 H1N1 tipi Influenza B ile oluşmuştur. Ülkemizde 2010 - 2011 kış mevsiminde bu virüslerin etkin olacağı beklenmektedir. Vatandaşları rahatlatacak bir nokta ise bu sezon grip yapan Influenza virüslerinde antiviral ilaç direncine rastlanmamıştır.
    Olağan mevsimsel grip bekleniyor. Korkuya ve paniğe gerek yok. Grip yüksek ateş, kırıklık ve kas ağrıları ile seyreden bir hastalıktır. Bu mevsimde sık görülen burun akıntısı ve hapşırık gibi hafif seyredilen "soğuk algınlığı' ile karıştırılmamalıdır."
    Uzmanlar ise Influenza virsünün yeni bir virüs olduğunu belirterek, "Pandemi de geçen sene yeni bir virüstü. Salgın oluşuyor ve daha sonra insan vücudunda bağışıklık ortaya çıkıyor. Virüs değişince yeni hastalıklar ortaya çıkıyor. Pandemi kaybolmadı, geçen sene salgın olduğu için o virüsü tanıdık. Bu sene artık virüs mevsimsel grip olarak ortaya çıktı. Aşı içerisine pandemi virüsü de konuldu. Pandemi virüsünü tanımamış insanlar için aynı risk devam ediyor. Risk grubunda yer alan kişiler aşılanmalıdır. Geçen sene pandemi birden ortaya çıktı, hamileleri korumak için aşılara katkı maddeleri konuldu. Mevsimsel grip aşılarında ise böyle bir katkı maddesi yok" dedi.
    Geçen sene pandemi salgınında aşılanmayan vatandaşların bu sene tehlike altında olup olmadığının sorulması üzerinde de uzmanlar, şöyle yanıt verdi:
    "Toplumun tahminen yüzde 30 veya 40'ı pandemi virüsü karşılaştı. Kalan vatandaşlar ise bu sene o virüsle karşılaşabilir. Aşı sağlık bakımından sadece bir dönem geçerli. Risk gurubunda olan vatandaşlar ( akciğer enfeksiyonu geçiren yaşlı vatandaşlar, ağır kalp hastaları, metabolizma ve bağışıklık problemi olanlar, hamileler) aşılanmalıdır."
Editör: TE Bilişim