Sağlık Bakanlığı’nın Kamu-Özel ortaklığı hayata geçirdiği şehir hastanelerinden ilki olan Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inşaat çalışmaları yoğun bir şekilde devam ederken, yüklenici firma olan Rönesans Holding tarafından hastanenin Yozgat’a etkilerinin konu edildiği bir toplantı düzenlendi.
Yozgat Belediyesi Bilal Şahin Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda Çevre Mühendisi Caner Şahin ve Rönesans Holding Mühendislerinden Koray Kurtoğlu, katılımcıları bilgilendirdi. Çevre Mühendisi Caner Şahin, firmanın herhangi yasal zorunluluğu bulunmadığı halde inşaat aşamasında ortaya çıkacak çevresel ve sosyal etkileri kamuoyu ile paylaşmak amacıyla bilgilendirme toplantısını tertip ettiğini söyledi.
Şahin, 475 yataklı, kamu özel ortaklığı ile yürütülen projenin Sağlık Bakanlığı’nın Yozgat için hayata geçirdiği prestij projelerden bir tanesi olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı’nın özel sektöre bütçe ayırmadığı, kısıtlı zamanlarda ve yüksek hızlı çalışma gerçekleştiremediği durumlarda özel şirketler marifetiyle bu tür yatırımları hayata geçirdiğini ifade eden Şahin, projenin Yozgat için sağladığı önemli yönleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
““Bu projenin en önemli yönlerinden bir tanesi bu projenin eğitim ve araştırma hastanesi olması. Eğitim ve araştırma hastaneleri tıbbın bütün temel dallarını kendi içinde uzmanlaştıran ve kadroları kendine has fonksiyonel mekanları barındıran ve aynı zamanda diğer tüm birimlerle ilişki içerisinde araştırma ve çalışmaların yürütüldüğü alanlardır. Bu tüp bir bölge içerisinde Yozgat için konuşursak lojistik destek birimleri, ulaşım… Çoğumuz hastane şehrin dışında diye düşünebilir. Proje kapsamında ulaşım, otopark imkanları, alışveriş, sosyal ve kültürel gibi yakın birimleri de bulunduracaktır. Günümüzde artan nüfusa paralel olarak sağlık hizmeti ihtiyacı da otomatik olarak artmaktadır. Dolayısıyla insanların sağlıkla ilgili beklentileri de artmaktadır.
Buna bağlı olarak Sağlık Bakanlığı toplumun sağlık gereksinimlerini karşılayabilmesi için yapmış olduğu bir durum değerlendirmesi sonucu gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalardan bir tanesi de Yozgat’ımızda bulunan 475 yataklı eğitim ve araştırma hastanesidir”dedi.
Yozgat şehir merkezindeki hastanenin 1993 yılında yapılmış eski bir hastane olduğunu hatırlatan Şahin, bulunduğu konum itibari ile de genişleme imkanının da bulunmadığına dikkat çekti.
Şahin, Yozgat’ta 18 olan yoğun bakım yatak sayısının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yozgat ilinde bulunan yoğun bakım yatak sayısı 18’dir. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığının yaptığı araştırmaya göre hem ülke genelinin hem de Türkiye standartlarına göre ortalamanın altında bulunmaktayız Yozgat olarak. Ayrıca Yozgat ilinde hekim açığı ortaya çıkmıştır. Bunlar özellikle kalp damar, çocuk cerrahisidir. Doğal olarak ihtiyaç duyulan bu personelin istihdam edilmesi için böyle bir projenin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir diğer avantajı da Yozgat ilinin prestijinin bu hastane ile artacak olmasıdır.
İnşaat aşamasında hafriyat çalışmaları yürütülecek, binalar dikilecek.”

Editör: TE Bilişim