Uzmanlar, her yıl milyonlarca kişinin sigaraya başladığını ve çevresini de etkilediğini ifade ediyor. Uzmanlar, çevresel sigara dumanın çekilen dumana göre 10 kat daha zehirli olduğunu vurguluyor.
    Dünyada 1,2 milyar kişi sigara içiyor. Sigara içenlerin yüzde 47'si erkek, yüzde 12'si kadın. Bir yılda 5 milyon kişi sigaradan ölüyor.
    2030 yılında 2 milyar sigara içicisi olacağı tahmin ediliyor. Çevresel sigara dumanı yani pasif içicilik yoluyla dünyada 600 bin kişi ölüyor. Türkiye'de ise her yıl 8 bin 750 kişi pasif içicilikten hayatını kaybediyor.
    Uzmanlar, “Sigara içmek kişinin yalnız kendisine değil çevresine de zarar verir.
    Çevresel sigara dumanında kanser yapıcı maddeler sigaradan çekilenden 10 kat daha fazla bulunmuştur.” dedi.
     Uzmanlar, sigara kullanan bir içicinin sigara kullanmaması durumunda nikotin maddesinin eksikliğini hissettiğini söyledi.
    İçicinin yaşadığı bu eksikliğin nikotin bantları ve nikotin sakızları kullanılarak giderilmeye çalışıldığını kaydeden  Uzmanlar, “Giderek azalan dozlarla verilerek nikotin yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması önleniyor.
    Ancak bu yöntemlerin hekim kontrolünde kullanılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
    Sigarayı bırakmada ilaç tedavisinin etkili olduğunu ifade eden  Uzmanlar, “İlaca başladıktan sonra en geç 7 -10 gün içinde, önceden belirlenmiş olan sigara bırakma gününde sigarayı bırakmak gerekiyor.
    Hekim desteği almadan tek başına ilaç kullanımı başarısızlıkla sonuçlanabilir.” dedi.
    Sigarayı bırakma sürecinde hekimlerin hastalarla haftalık görüşmeler yaptığını belirten  Uzmanlar, “Yüzyüze ve telefonda sürekli olarak bilgi ve destek veriliyor, kişi motive ediliyor.
    Psikolojik ve psikiatrik değerlendirmeler yapılıyor.
    Ekip halinde çalışan sigara bırakma polikliniklerinin başarı oranları çok yüksek.” diyerek hastaların psikolojik olarak desteklendiğini dile getirdi.
    Uzmanlar, sigara içenlerin yüzde 70'inin hayatlarının bir döneminde sigarayı bırakmayı düşündüğünü, yüzde 30'unun her yıl bırakmayı denediğini söyledi.
    Yüzde 10'luk bir kesimin sigarayı kendiliğinden bıraktığını söyleyen  Uzmanlar, “Sigara bırakma polikliniklerinde kişinin uyumuna bağlı olarak yüzde 40'lara kadar ulaşıyor.
    Sigarayı bırakma polikliniklerinde hekimlerin ve bırakmak isteyenlerin tüm çabalarına karşın, tekrar sigaraya başlama riski her zaman var.
    Bu nedenle hep geri dönüşü yaratan sebepleri konuşmak gerekiyor. Sigaraya tekrar başlamaya neden olacak davranışlar inceleniyor.
    Sigarayı bırakmak amacıyla tedavi gören kişiler, ilk ay yoğun tedavi programını takiben daha sonra ayda bir, üç ayda bir, altı ayda bir ve yıllık kontrollerle izleniyor.
    Eğer bir yıl sigara içmemeyi başarabildiyse, kişinin sigarayı bıraktığı düşünülüyor.” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim