Okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının çok önemli olduğunu ifade eden uzmanlar "Kantinler fast food alışkanlığının ortaya çıkmasında en önemli etken. Dengesiz beslenmede kentsel bölgeler daha önde, obezite en fazla buralarda görülüyor" dedi.
    Okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının çok önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, "Kantinler fast food alışkanlığının ortaya çıkmasında en önemli etken. Dengesiz beslenmede kentsel bölgeler daha önde, obezite en fazla buralarda görülüyor" dedi.
    Uzmanlar, öğrencilerin okulda nasıl beslenmesi ve beslenme çantası hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.
"KÖFTE TÜKETİMİNE DİKKAT"
    Öğrencilerin etlerdeki bakteri riskine karşı daha duyarlı olmasını isteyen uzmanlar, yeterli ve dengeli beslenmek için yapılması gerekenleri şöyle ifade etti:
    "Okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlığında iki şey çok önemli. Bunlardan birisi yeterli ve dengeli beslenme bir diğeri ise besin hijyenine dikkat etmektir. Yemekhaneleri olan okullar yemeklerin hazırlanmasında diyetisyen ile birlikte çalışmalı. Çocuklar beslenme çağında oldukları için beslenmelerinde protein, karbonhidrat, vitamin ve yağ dengesine dikkat edilmesi gerekir. Etlerde bakteri olduğu ortaya çıktı. Besin hijyeni bakımından çok önemli bir konu; çünkü şikayet sonrasında bunun gündeme gelmesi etlerdeki denetimsizliği gösteriyor. Etlerde demek ki rutin bir denetim yok. Çocuklar okulda çok fazla köfte tüketiyor, kıyma uygunsuz gıdalar ve bakterili etlerin karışımı olabilir."Kızartma, hazır köfte ve hamburgerlerin saklanma koşullarına dikkat edilmesi konusunda hem kantin yöneticilerini hem de okuldaki sorumluları uyaran uzmanlar, "Çocukların çokça tükettiği köfte, sosis, kızartmalar mikroorganizmaların bulaşma riskinin az olduğu yerlerde saklanmalı. Gıdalar bozulup bozulmadığına sıkça bakılmalı, son kullanma tarihine dikkat edilmeli. Patates kızartmasını ekmeğe koyup birde ketçap sıkıyorlar, böylece yüksek kalori alıyorlar. Okullarda meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Eğer menüde köfte varsa salata ve yoğurtla dengelenmeli. Okullarda yemekhane yoksa öğrenciler fast food tüketimine yöneliyor. Kantinler fast food alışkanlığının ortaya çıkmasında en önemli etken. Dengesiz beslenmede kentsel bölgeler daha önde, obezite en fazla buralarda görülüyor" şeklinde konuştu.
BESLENME ÇANTASI HAZIRLARKEN
NELERE
DİKKAT ETMELİ?
    Uzmanlar, genellikle ilköğretimde görülen beslenme çantasının hazırlanması konusunda da bilgiler verdi. Aycan, "Beslenme çantalarında mutlaka süt ve meyve olmalı. Beslenme çantası sadece bir ara öğün olabilir, çocuklar kahvaltısını düzenli bir şekilde yapmalı. Öğretmenler beslenme çantasının hazırlanması konusunda öğrenciler ve velileri ile ilgilenmeli. Çocuklar, sınıf pislenmesin anlayışı ile hazır gıdaya teşvik ediliyor. Soyulması zor ama çantada yumurta olması gerekir. Protein ihtiyacı yumurta ile sağlanabilir. Yüksek kalorili gıdalardan uzak durulmalı. Az bir sürede yapılan beslenme saatinde ellerin temizliğine de dikkat edilmesi gerekir" dedi.
Editör: TE Bilişim