Sağlık Bakanı Recep Akdağ, obezite hastalığının Türkiye'de artık salgın durumuna geldiğini belirterek 'Bu salgına karşı ciddi müdahale etmek, durdurmak, zorundayız' dedi

            Beden Eğitimi Öğretmenleri ile Sağlığın Geliştirilmesi Çalıştayı'nda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şişmanlık ve hareketsizliğin dünyada ve Türkiye'de önemli bir problem haline geldiğine dikkati çekti. Bunun, 'salgın' şeklinde nitelendirilebileceğini ifade eden Akdağ, 'Obezite hastalığı artık Türkiye'de salgın durumuna geldi. Bu salgına karşı ciddi müdahale etmek, durdurmak, ülkenin geleceğini tehdit eden bu probleme karşı birlikte gayret göstermek zorundayız' dedi. Yaptıkları son araştırmaya göre Türkiye'de her 3 kişiden birinin obez, 3'te birinin ise kilolu olduğunu anlatan Akdağ, kalan 3'te birlik kesimin normal kiloya sahip olduğunu söyledi.

            Akdağ, 'Yan gelip yatmak hoşumuza gidebilir ama bunun sağlığımızı bozduğu bir gerçek' dedi.

            Bu salgını önlemek için bir eylem planı hazırladıklarını hatırlatan Akdağ, beden eğitimi öğretmenlerine burada büyük görev düştüğüne işaret etti.

ARTIK İKİLİ ÇALIŞMA YAPILMAYACAK

            Akdağ, toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'Tam Gün Yasası' ile ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun gerekçeli kararını açıkladığı hatırlatılarak, bu konuda nasıl bir düzenleme yapılacağının sorulması üzerine Akdağ, 'Tam Gün Yasası' ile ilgili geçmişte yaşanan süreci anlattı. Akdağ, 'Tam Gün Yasası'nın kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin, muayenehane açamayacaklarını ve özel hastanelerde çalışamayacaklarını, ayrıca üniversite hastanelerindeki öğretim üyeleri için, 'Hoca farkı' denilen ayrı bir ücret ödenmeyeceğini öngördüğüne dikkati çeken Akdağ, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun gerekçeli kararında açıkça devlet ve üniversite hastanelerinde görevli hekimler için ikili çalışma olamayacağının karara bağlandığına işaret etti.

            Akdağ, 'Bunun anlamı şudur. Ne devlet hastanelerimizde ne de üniversite hastanelerinde çalışan değerli meslektaşlar artık ikili çalışma yapamayacaklar.

            Sistem değişmiş oldu. Yani vatandaşımız bu çileden kurtuldu. Bunu tarihe gömmüş olduk. Biraz zor oldu ama...

            Sağolsun ana muhalefet partisinin gayretleriyle bu hususta sıkıntı çektik.

            Ama sonunda vatandaşımızı rahatlatacak bu duruma gelmiş olduk' diye konuştu.

İncelemem lazım

            Sağlık Bakanı Akdağ, kolesterol ve bazı tansiyon ilaçlarının bugünden itibaren raporla ödenmesine ilişkin uygulamayla ilgili bir soruya, bu konuyu inceleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşmesi gerektiğini söyledi.                    Bu ve benzeri uygulamaların SGK tarafından düzenlendiğini hatırlatan Akdağ, 'İnceleyip SGK ile görüşmem lazım' dedi.

Editör: TE Bilişim