Dünyada Mart ayı kolon ve rektum kanseri konusunda halkı bilgilendirme ayı olarak ilan edilmiş olup, bu konuda halkı aydınlatıcı çalışmalar yapılmaktadır (Kalın bağırsak kolon olarak, kalın bağırsağın son 15 cm.lik bölümü rektum olarak adlandırılmaktadır). Kolon ve rektum kanseri, erkek ve kadınlar arasında kansere bağlı ölümlerin sebepleri arasında üst sırada yer almaktadır ve her iki cinste eşit sıklıkta görülmektedir. Ancak sağlıklı beslenme ve egzersizlerle bu korkutucu hastalığa yakalanma riskinizi en aza indirebilirsiniz.Düzenli fiziksel aktiviteyle birlikte sağlıklı beslenmenin kanser riskini azalttığını gösteren güçlü bilimsel kanıtlar bulunuyor. Uzmanlar, kolon kanseri riskini azaltmak için yapılacak beslenme önerilerini şöyle sıralıyor;

            Günde 5-7 porsiyon sebze, meyve, salata tüketin.

            Meyve, sebze, salata tüketirken hem sezonunda olmasına hem de çeşitliliğe özen gösterin.

            Koyu yeşil renk sebzelerin ve kırmızı meyve-sebzelerin antioksidan miktarları daha yüksektir. Beslenmenizde günlük olarak koyu renk meyve ve sebzelere yer verin.

            Kızarmış, yanmış, kararmış besinlerden kaçının. Besinlerin yanması kanser yapıcı moleküllerin oluşmasını sağlar.

            Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünlerden ve füme edilmiş besinlerden kaçının.

            Kurubaklagillere haftada bir gün beslenmenizde mutlaka yer verin.

            Pre-probiyotik içeren ürünleri belli aralıklarda (ishal veya gastorenterit geçirdikten sonra ve antibiyotik kullanımdan sonra) beslenmenize yer verin. Pre-probiyotik katkılı yoğurt veya bisküviler, kefir.

            Mangal veya barbeküde pişen besinlerde direkt ateşe temas ettikleri ve dumanlanma yüzünden kanser yapıcı moleküller içerir. Çok sık tüketmemeye çalışın.

            Kızartma yerine haşlama, fırında pişirme, sebze suyunda pişirme, soteleme yaparak pişirme yöntemlerini tercih edin.

            Çok koyu çay ve kahve tüketiminden kaçının.

            Günde 2 litre su tüketimine dikkat, su emilimi kalınbağırsaktan yapılır, kalınbağırsağın düzgün çalışması için yeterli sıvı alımı önemlidir.

            Sinameki bitkisi içeren çaylardan, gereksiz laksatif kullanımından kaçının.Doktorunuz önermedikçe lavman yaptırmayın.

Editör: TE Bilişim