Kış mevsiminde kapalı ortamlarda bulunmanın yol açtığı pasif sigara içiciliğine dikkat çeken Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Yazar, sağlıklı kalmanın başında öncelikle düzenli sağlık kontrolünden geçmenin geldiğini söyledi.
    Yazar açıklamasında ülkemizdeki güçlü aile yapısına da dikkat çekerek; “Ailenin önemi ayrı bir makale konusu olmakla birlikte, tüm Batı toplumlarının ve A.B.D nin aile yapısını tekrar kurtarmaya çalıştığını ve konu ile ilgili sempozyumlar-çalıştaylar düzenlediğini ise yeri gelmişken  belirtmek isterim.
    Ülkemiz insanları arasında, aynı ortamları paylaşma, diğer bir ifade ile yaşanılan mekanlarda topluca ortaklaşa bulunma-aynı havayı teneffüs etme, güzel bir alışkanlık  olarak devam etmekle birlikte, bu durumun yaşam tarzı bozukluğundan kaynaklanan bir sakıncasını belirtmek istiyorum.  Şeyh Sa'di nin gülistanda “ her bir nefes ki içe çekilir, hayatı bir an daha uzatır…” şeklinde başlayan mısralarını çoğu kişi bilir, ancak  günümüzde pasif sigara içiciliğinin artış hızı göz önüne alınırsa bu mısraların “her bir nefes ki içe çekilir, hayatı bir an daha kısaltır…” şekline dönüştüğüdür (1,2). Kapalı ortamlarda daha çok kalınan şu günlerde, pasif içiciliğin arttığını, kişilerin sağlıklı yaşama özgürlüğünü tehdit ettiğini vurgulamak istiyor ve bireyleri doğal - sağlıklı yaşama alanları oluşturmaya davet ediyorum” edi.
YAZAR'DAN ÖNEMLİ TAVSİYELER…
    Yazar, kış ayına sağlıklı ve huzurlu geçirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde belirtti: “Mutlaka her birey, genetik sağlık mirasını göz önüne alarak düzenli aralıklar ile sağlık kontrollerini (örneğin, check-up) yaptırmalı. Yaşam tarzımızı yeniden gözden geçirmeli, soğuk hava dolayısı ile hareketsizliğimizin arttığını ve aldığımız kalorileri daha az harcadığımızı unutmamalı, daha az kalori içeren gıdalar ile beslenmeliyiz.
    Kapalı ortamlarda sağlıklı yaşama özgürlüğümüzü tehdit eden kişileri uyarmalı pasif sigara içiciliği yaygınlaşması ile mücadele etmeliyiz. Viral enfeksiyonların yaygınlaştığı (domuz gribi,vs) havasız ortamları, mutlaka 2 saate bir hava sirkülasyonu olacak hale getirmeliyiz. C vitamini (depolanmadığı için her gün tüketilmesi gerekiyor), E vitamini (anti oksidan) ve A vitamini içeren gıdalar başta olmak üzere, bol sebze- meyve tüketmeliyiz. D vitamini (güneşte yürümek) ve omega-3 (balık yemek) ise unutulmamalıdır.    
    Grip aşısını, yaptırma süresi geçmek üzere olsa da, özellikle kronik hastalıklı (diyaliz hastaları, tip II dm, vb) ve ileri yaşlı risk gruplarına tavsiye ediyoruz. Kış ayları akıllı - düşünen insanların adeta baharıdır. Gecelerin uzun  olması ve zamanı tüketecek argümanların az olması, tüm bireylere daha çok okuma ve kişisel sağlık bilinçlerini artırma şansı tanımaktadır. Her birey bu durumun kıymetini bilmeli, zamanı verimli kullanmalı ve bu kış  sonuna kadar kişisel sağlıklı yaşama planını hazırlamalıdır. Sonuç olarak; kış aylarını sağlıklı ve verimli  geçirerek, senenin geri kalan zamanına doğal ve sağlıklı beslenme uzmanları olarak girmeliyiz.”
Editör: TE Bilişim