Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi’nin organize ettiği Kanser Tarama Programı çerçevesinde 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 30-65 yaş arasında kadanlarda ise rahim ağız kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri taraması yapılacak.
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Harun Macit, ulusal ve uluslararası kanser örgütlerinin tarama önerdiği kanser tipleri olan meme kanseri, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanser türleri üzerinde tarama yapılacağını belirterek, “Şüphesiz bütün kanserlerde erken teşhis önemlidir ancak özellikle bu bahsettiğimiz kanser türlerinde kanser tarama programı uygulanması ile hiçbir şikayeti olmayan vatandaşlarımızda kanseri erken evrede teşhis ederek tedavi etmeyi mümkün kılmaktadır” dedi.
Başlatılan bu tarama programı amacı herhangi bir belirti ve şikayeti olmadan kanseri erkenden tespit etmeye yönelik olarak yapılan muayene, görüntülü ve laboratuvar işlemlerini içerdiğini vurgulayan Dr. Macit, “Tarama testi yapmak kanser olunacağı anlamına gelmez. Yapılan bu tarama uygulamaları sonucunda erken dönemde tespit edilen kanser vakasına rastlanılması durumunda tedavi edilebilmekte, yan etkisi daha az olan ilaçlar ve girişimler sonucu hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Başta hasta sağlığı olmak üzere tedavi ve maliyeti bakımından bu uygulama faydalı bulunmaktadır. Bu nedenle İlçemizde yapılan bu etkinliğe İlçe halkımızın katılması ve daha duyarlı davranmasını dilerim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim