Dr. Mustafa Yakışıklı, kanser tarama programının kanser belirtisi ve şikayetleri olmadan önce kanseri saptamaya yönelik olarak yapılan muayene, görüntü veya laboratuar işlemlerini içerdiğini söyledi. 
Uzmanlar tarafından yapılan tarama testinin ‘kanser var’ anlamına geldiğini ifade eden Yakışıklı; 
“Bazı tarama uygulamalarıyla kanserin erken dönemde tespit edilmesi durumunda, tamamen iyileşme sağlanabilmekte, daha az yan etkisi olan ilaçlar veya girişimler uygulanarak hastalık kontrol altına alınabilmektedir.
Kanserin önlenmesi amacıyla, kanserin önlenebilir ana risk faktörlerine karşı eylem planları Türkiye Halk Sağlığı Kurumumuz tarafından hayata geçirilmiştir. Birincil koruma kapsamında olan bu eylem planlarının (sigara ile mücadele, obeziteyle mücadele vb) yanı sıra erken tanı ve tarama programlarının da uygulanması hayati önem arz etmektedir. Böylece kanser tarama oranları yüzde 70’lere ulaştığı zaman, yeni kanser vakaları, ileri evrede tanı alan kanser olguları ve meme, serviks, kolorektal kanserlere bağlı ölümlerin azalacağını öngörmekteyiz. Ülkemizde, hazırlanan son Kanser Önleme ve Taramaları Raporu’na göre; 2014 yılı içerisinde, 97bini erkek, 62bini kadın olmak üzere toplam 159bin vatandaşımız kansere yakalanmıştır. Bu vakaların çok büyük bir kısmını akciğer, meme, kolorektal ve serviks kanserleri gibi önlenebilir, erken evrelerinde tedavi edilebilir kanserler oluşturmaktadır.
Erkeklerde en sık görülen kanser akciğer kanseridir. Erkeklerde tütün ve tütün ürünlerine bağlı yaklaşık 39 895 yeni kanser vakasına neden olmaktadır. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir.Hem erkeklerde hem de kadınlarda kolorektal kanserler üçüncü sırada gelmektedir. Şüphesiz ki kanserde erken tanı hayat kurtarıcıdır. İlimiz bünyesinde 2014-2015 yılları içerisinde rekor düzeyde kanser taramaları yapılmış ve ülke genelinde ses getirmiştir. Bu konuda en büyük katkılardan birisi de her aile sağlığı merkezi (ASM) birimini birer KETEM’e çeviren aile hekimleri ile aile sağlığı elemanlarımızdan gelmiştir. Devraldığımız bu başarıyı korumak, ilerletmek ve her bireyin kendisine en yakın yerde kanser tarama hizmetlerine ulaşabilmesini ve ilçemiz genelinde bu hizmetlerin yaygınlaştırılmasını sağlamak öncelikli görevimizdir. Kuşkusuz ki amacımız, kanser gelişim sürecini, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede iken tespit etmek ve kansere bağlı ölümleri azaltmaktır” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim