Yozgat Devlet Hastanesinde ilk kez ağrısız, iz kalmadan böbrek ameliyatı gerçekleştirildi. Fleksible Üreteroskopi yöntemi ile yapılan  ameliyat hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Op.  Dr. Halil Tosun, bu yöntemin ilaç tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda bu ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi. 
Tosun, Fleksible Üreteroskopi yöntemi hakkında  şunları söyledi: 
“Böbreğin boşaltım kanalına esnek bir teleskopla girilir ve lazerle taşlar milimetrik boyutlara parçalanır. İşlem sırasında idrar kanallarının durumuna bağlı olarak taş parçaları çıkarılabilir; sonrasında ise böbrekte ufalanan taşların dökülmesi beklenir.” 
Yozgat Devlet Hastanesinde ilk kez bu yöntemle böbrek ameliyatı yapıldığına dikkat çeken Tosun; “ İlaç tedavisinin başarısız olduğu durumlarda ameliyatı ağrısız, kesi izi olmadan gerçekleştiriyoruz. Böbrek taşı olan uygun hastaların taş ameliyatı fleksible urs aleti ile girilerek kapalı olarak yapılmaktadır. Hastanede yatış süresi eğer belden uyuşturulmuşsa bir gündür. Genel anestezi veya sedasyon ile yapılmışsa hastanede yatmaya gerek yoktur. Böbrek taşı cerrahisi için uygulanan açık veya kapalı böbrek taşı cerrahilerinde olan ameliyat sonrası şiddetli ağrılar bu yöntem ile çok ama çok daha az gerçekleşmektedir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim