Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü ilkokul birinci sınıf öğrencilerine yönelik işitme tarama testi çalışmalarına başladı. Tarama testleri ile işitme kaybına sebep, tedavi edilebilen hastalıkların en erken dönemde saptanarak müdahalelerin yapılması ve sağlıklı bir nesil oluşturulması ve çocukların işitme kaybı ile derslerindeki başarısızlığının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Uzman personelin yaptığı tarama kapsamında, öğrencilerin kulak işitme durumları ölçülürken, işitme kaybı yaşayıp, yaşamadığı da ölçümler sayesinde tespit ediliyor. Öğrencilerin kulağına takılan kulaklığa odyometri cihazından verilen sesler ile öğrencilerin duyma ve işitme kabiliyetleri muayene edildi. Öğrenciler, cihazdan gelen sinyal ve sesleri algılayıp, algılayamadıklarını uzman sağlık personeline aktardı.

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M.Akif Kararslan, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 5 bin ilkokul 1.sınıf öğrencisine yönelik işitme tarama testi çalışmalarının başladığını söyledi. Yozgat TOKİ Mevlana İlkokulunda öğrencilere yönelik tarama testi programına katılan Karaarslan, Yozgat genelinde 5 bin ilkokulu 1.sınıf öğrencilerine yönelik işitme tarama testi yapacaklarını belirterek,

“Bakanlığımızın tarama programları kapsamında bizde Yozgat genelinde ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin işitmelerine yönelik tarama programı uyguluyoruz. Burada amacımız ilkokul birinci sınıf öğrencilerimizde her hangi bir işitme kaybı var mı yok mu bunu erken zamanda tespit etmek ve varsa bunun tedavisini sağlayarak işitme kaybının önüne geçmek istiyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki çocuklarımızda gerek işitme gerekse görme kusurları çocuğun başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle bunları erken zamanda tespit ve tedavi ederek çocuklarımızın daha başarılı hale gelmelerine yardımcı olmak istiyoruz. Hem de ileride tedavinin getireceği ek maliyetlerinin önüne geçmek istiyoruz” dedi.
Öğrencilere tarama programı yapacak sağlık personeline önce bakanlıkta eğitime tabi tutulduğunu ifade eden Karaarslan, “Taramayı yapacak cihazları kendilerine teslim edildi. Günlük ortalama 25-30 civarında çocuğumuzun taramasını gerçekleştiriyoruz. 10 ay içerisinde bütün il genelinde hedeflenen 5 bin kişilik taramamızı gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.
Öğrenciler ise okulların gelen sağlık görevlilerinin işitme testi yaptıklarından mutlu olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim