Çayıralan’da ölçülen 300 kişinin tansiyon ortalaması ise 118/70 mmHg olarak bulunduğu belirtilirken, en yüksek çıkan tansiyon 210/100 mmHg, en düşük tansiyon 90/50 mmHg olarak ölçüldüğü bildirildi. 
Çayıralan Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Doğan ise yaptığı açıklamada şunları söyledi; “ Çayıralan’da sağlık her yerde diye yola çıktık, sağlık hayatımızın taa kendisi. Bazen ihmal edebiliyoruz. Biz de bu sıcak havalarda farkındalık oluşturmak için, sağlık çalışanlarımızla meydanda vatandaşlarımızın tansiyonunu ölçtük. 300 kişiye yakın ölçülen vatandaşlarımızdan 40 kişiyi yüksek tansiyon nedeniyle sağlık kuruluşuna yönlendirdik” dedi. 
Yozgat Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca yaptığı açıklamada; ” Sağlık tesislerimizde amacımız sadece hastalıkları tedavi etmek değil, sağlıkta farkındalık oluşturmaktır. Sağlık tesislerimizde sosyal projeler, etkinlikler yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Çayıralan Devlet Hastanesi çalışanlarımızın yapmış olduğu “Sağlık Her Yerde” etkinliğinde 300 vatandaşımıza ulaşılmış ve gerekli görülen vatandaşlarımız sağlık kuruluşlarına yönlendirilmiş, gerekli tedavileri başlanmıştır. 
Tansiyon en kaba haliyle kanın damarlara uyguladığı basıncın ölçüsü demektir. Sağlıklı bir yaşam için sık sık duyduğumuz ve takip edilen bir sağlık ölçü birimidir. Birçok rahatsızlığın habercisi olan tansiyon hakkında bilmemiz gerekenler, büyük ve küçük tansiyon nedir? 
Büyük tansiyon; kalp kasıldığı anda atardamarların içine doğru kanı belirli bir basınçla pompalar. O anda damar içindeki basınç maksimum düzeye ulaşır. Bu düzeye büyük tansiyon (tıp dilinde sistolik) denir.
Küçük tansiyon ise; kalp gevşer ve damar içine pompalanan kan durur. Damarın elastikliği devreye girer. Daha önce genleşmiş olan damar, kana basınç uygulayarak kalbin gevşemesi anında da kan akımını sağlar. Bu esnada oluşan en küçük basınca küçük tansiyon (tıp dilinde diastolik) denir.
Tansiyon değerleri kişinin özelliklerini göre farklılıklar gösterebilir. Ancak yetişkinler için en geçerli tansiyon değerli şunlardır:
Büyük tansiyonda 120-140 (halk arasında 12, 13, 14 diye tabir edilen ölçüler), küçük tansiyonda ise 70-90 (halk arasında 7, 8, 9 diye tabir edilen ölçüler). Bu aralıklarda çıkan tansiyon ölçülerine bakarak, kişinin büyük ve küçük tansiyonunun normal değerlerde olduğu söylenebilir” dedi.

Editör: TE Bilişim