Uzmanlar, hastalıklardan korunmanın kendi elimizde olduğunu belirterek, hastalıktan korunmanın birinci yolunun da temizlik ve hijyen olduğunu söyledi.
    Gerek uzun süreli tedavi ve takip isteyen hastalıklarda, gerek ise ani ortaya çıkan akut hastalıklardan korunmanın, hastalıklara yakalanmamanın insanın kendi elinde olduğunu ifade eden uzmanlar, "Hayat tarzımızı olumlu yönde değiştirerek, birçok yanlış alışkanlığımızı değiştirerek daha sağlıklı yaşayabilmek ve hayat kalitemizi yükseltmek elimizdedir. Sağlık eğitimi çabalarının amacı budur. Bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğu günümüzde gittikçe artan eğitim düzeyi ve ekonomik gelişme sayesinde birçok hastalığın azaldığı gözlemlenmektedir. Hastalıklardan korunmanın birinci şartı temizlik ve hijyendir. El temizliği ve temiz ve sağlıklı gıda tüketmek pek çok hastalığı önler. İshal gibi birçok barsak hastalığı, tifo, dizanteri, kolera, brucella, bulaşıcı sarılık, temizlik ve sağlıklı gıda, sağlıklı içme ve kullanma suyu sayesinde önlenebilir. Oniki parmak bağırsağı ve mide ülserinde neden, helikobakter pilori isimli bir mikrop olup, temizlik ve temiz gıda ile bu mikroptan korunmak mümkündür.
    Hijyenin kötü olduğu çocukluk çağında bu mikrobun görülmesi yüzde 50-60 civarındadır. İleri yaşlardaki mide ülserinin nedeni de bu çağlardaki kötü hijyen ve dikkatsizliktir" dedi.
    Tuz tüketiminin aşırı olması, gelecekte ortaya çıkabilecek yüksek tansiyon ve böbrek hastalıkları için davetiye çıkardığını ifade eden uzmanlar, "Sigara içimi akciğer hastalıklarına davetiye çıkarır. Kronik bronşitin ve kronik obstüriktif akciğer hastalıklarının en büyük nedenidir. Temiz hava, yine akciğer hastalıklarını ve bu hastalıkların ağır seyretmesini önler.Temiz hava derken, ev içi hava kirliliğini unutmamak gerekir. Evlerde odaları sık sık havalandırarak temiz hava sağlayabiliriz. Tereyağı ve doymuş yağlardan zengin gıdalar, koroner kalp hastalıklarına davetiye çıkarır. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek, sıvı yağ tüketerek kalp hastalıklarından korunabilir. Egzersiz yapmak, hareketli olmak, kalp hastalıklarından korur, yüksek tansiyonu düşürür, kanser hastalığı için bile koruyucudur. Bunun dışında isli gıdalar olan odun kömür isine bulaşmış et, ızgara gibi besinler insan sağlığı için tehlikelidir. Turşu gibi gıdalar mide kanserine davetiye çıkarır. Küflü, rutubette kalmış mısır, tahıl, kuruyemiş, fındık, barındırdıkları aflotoksin adlı mantar ile karaciğer kanserine yol açabilir. Gelişmiş ülkelerde egzersizi yaşamının bir parçası haline getirmiş, beslenmesini daha sağlıklı yapan insanların daha uzun ömürlü olduğu artık bilinen bir gerçektir. Sağlıklı yaşayabilmek ve uzun ömürlü olabilmek elimizdedir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim