Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Karaaslan, fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekme amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “10 Mayıs Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlendiğini belirterek; “Bu uygulamayla bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilinci oluşturmak,toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı artırmak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 10 Mayıs her yıl 81 ilimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” dedi. 

HAREKETSİZ YAŞIYORUZ

Karaaslan, fiziksel aktivitenin kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını belirterek, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisi olan hareket kabiliyetinin düşmesi ile 
“Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır” diyen Karaaslan, Yozgat’ta da hareketsiz yaşamın her geçen gün arttığını belirtti. 
Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin de yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeninin hareketsiz yaşamdan kaynaklandığına işaret eden Karaaslan, şunları söyledi: 

“Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir.
1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir. 
Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivite örnekleridir. Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz (tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek vb.).” 

“Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmeye çalışın, aktif yaşam sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır” diyen Karaaslan, aktif yaşam için şu önerilerde bulundu: 

“Asansör yerine merdiven kullanın. Kısa mesafelerde araba, otobüs vb. vasıtalar yerine yürümeyi tercih edin. Evinize otobüsle gidip geliyorsanız bir durak önce ve ya sonra inerek yürüyün. Arabayla gidip geliyorsanız mümkünse arabanızı evinize uzak bir yere park edin ve yürüyün. Ailenizle içinde fiziksel aktivite içeren etkinlikler düzenleyin. (futbol maçı, voleybol oynama, yüzme, aile yürüyüşleri vb.) Böylece fiziksel aktivite alışkanlığını çocuğunuza küçük yaşlarda edindirin. Çocuğunuzu ilgisi olan bir spor dalına yönlendirin ve bu spor dalında uzmanlaşabilmesi için motive edin. Sportif faaliyetler çocuğunuzun okul başarısı düşürmez aksine bir hobi edinen çocuğunuzun okul motivasyonu ve başarısı da artar.

Yaşamınızda yapacağınız ufak değişiklikler hem sizin hem de ailenizin sağlığı ve geleceği için büyük bir adımdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir.”

Editör: TE Bilişim