Uzmanlar, bir tür solunum yolu hastalığı olan gribin özellikle kış aylarında kendini hissettirdiğini, insanların bu aylarda yediklerine daha çok özen göstermesi gerektiğini söyledi.
    Uzmanlar, bir tür solunum yolu hastalığı olan gribin özellikle kış aylarında kendini hissettirdiğini, insanların bu aylarda yediklerine daha çok özen göstermesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Aydın, gribin insandan insana hızlı bir şekilde yayılma özelliğine sahip olduğunu, özellikle bu aylarda narenciye alınması gerektiğini ifade etti.
    Uzmanlar kış aylarının korkulu rüyası grip hastalığından korunma yöntemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sarımsak, yoğurt, yeşil çay tüketmenin gripten korunmada çok önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, şöyle devam etti:
    "Sarımsak içeriğinde allicin adlı çok güçlü bir antioksidant bulunmakta ve vücudu serbest radikallerden korumaktadır. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirmenin de en ucuz yollarından biridir. Güçlü bir selenyum kaynağı olan sarımsak ihtiyacımız olan sülfürü de içermektedir. Yoğurt veya kefir tüketin, Birçok araştırma probiyotik gıdaların bağışıklık sistemimiz için yararlı olduğunu belirtmektedir. Yoğurt ve kefir bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve bir çok hastalığı önleyici etkiye sahiptir. Özellikle yeşil çay çok önemli Polifenollerden zengin olan bu çay özellikle güçlü bir antioksidanttır. Siyah çayda aynı etkiye sahiptir ama yeşil çay içeriği daha zengindir."
NARENCİYE ÇOK ÖNEMLİ
    Kış aylarında kişinin narenciye tüketmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Vücudumuz tarafından üretilmeyen ve depolanmayan C vitaminini günlük olarak çeşitli besinlerden almalıyız. Özellikle turunçgillerde bol miktarda, taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda ve domateste bulunur. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiğinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz. Yapılan çalışmalara göre C vitamini ile beraber D vitamini takviyesi alınmasının da bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili. D vitamini, hastalık yapan virüs ve bakterileri yok eden T hücre aktivitesini artırıp enfensiyonlara karşı savaşıyor. Özellikle yumurta sarısı ve yağlı balıklarda bulunmaktadır" dedi.
ÇİNKODAN BESLENİN ŞEKERİ AZALTIN
    Vücudun çinko ihtiyacının kış aylarında daha fazla olduğunu belirten Aydın şekeri azaltma uyarısında da bulundu. Uzmanlar, "Çinko proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir, zihinsel fonksiyonlarda, vücudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda , bağışıklık sisteminin gelişmesinde, hormonal dengede önemli yere sahiptir. Kuruyemişler, deniz ürünleri, et, karaciğer, süt ve yumurtada bulunur. Ayrıca yapılan çalışmalar fazla tüketilen şekerin bağışıklık sistemini baskıladığını gösteriyor. Mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinleri azaltmalısınız. Bu hem gripten hem de fazla kilodan korunmada etkili olacaktır" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim