Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. İlyas Öztürk, ''Gençler arasında yaygınlaşmakta olan alkol, uyuşturucu ve sigara alışkanlığı sadece Türkiye'yi değil dünyayı tehdit eden tehlikelerin başında yer almaktadır'' dedi.

     Öztürk, Yeşilay Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, özellikle ailelerinde alkolik olanlar, parçalanmış aileler, kültürel yoksunluk çekenler, ruhsal ve cinsel gelişim düzeyini rahat atlatamayanlar, sürekli ruhsal rahatsızlığı olanlar, değişik toplumlara uyum sağlayamayanların risk gruplarını oluşturduğunu belirtti. Öztürk, ''Birinci Dünya Savaşı'nın sonlanmasıyla birlikte Anadolu'da başlayan Milli Mücadele harekatı, düşman güçlerini bir hayli kızdırmış, gemileriyle limanlarımıza kadar sokabildikleri alkol ve diğer uyuşturucuları el altından halka, özellikle gençlere dağıtılmış, kısa sürede olumsuz etki gösteren bu durum karşısında Türk vatanseverleri bu tür alışkanlıkları önlemek amacıyla 5 Mart 1920 günü 'Hilal-ı Ahdar' adlı bugünkü Yeşilay Derneği kurmuştur'' diye konuştu.

     Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Öztürk, uyuşturucudan korunmanın temel ilkelerini ise şöyle sıraladı:

     ''Bunların başında aile, yakın çevre ve kişilerin bu tür uyuşturucuları özendirici davranışlardan kaçınmaları gelmektedir. Ayrıca bu maddelerle ilgili uyarıcı ve eğitici yayınların yapılmasının temini, gençlere bol para verilmesi yerine ihtiyacını karşılayacak miktarda harçlık verilmesi, uyuşturucu madde sağlanan kaynakların kurutulması, dini inanç ve bağların güçlendirilmesi, kişilerin ruh sağlığının korunması, uyuşturucuya başlamamış kişileri koruyucu önlemlerin alınması, uyuşturucu madde kullananların tedavisi gelmektedir.''

     Öztürk, uyuşturucu ve alkol bağımlılığının tedavisinin zaman, sabır istediğini, uyuşturucu, alkol bağımlılarına hasta gözüyle bakılmaması, diğer hastalara gösterilen ilgi, ihtimamın onlara da gösterilmesi gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

     ''Tedavi altına alınan kişilerin bu tedaviyi kendilerinin istemesi ve iradelerini zorlaması gerekir.

            Aksi takdirde tedaviden istenen sonucun alınması mümkün değildir. Yeşilay Haftası etkinliklerinde amaç, alkolizm ve uyuşturucu madde müptelalarını bu alışkanlıklarından kurtarmak değil, eğitimler yoluyla genç nesli madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirmektir.

            Kısacası iyi bir eğitim, düzenli bir aile ve toplum yapısı madde bağımlılığı ve uyuşturucularla mücadelenin olmazsa olmazlarındandır.''

Editör: TE Bilişim