Yozgat Eczacı Odası Genel Sekreteri Hüseyin Alp Doğan, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeler çerçevesinde mezun olduktan sonra eczane açmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş boş kontenjanlara göre eczane açabilecekleri düzenlemeleri içerdiğini hatırlatarak; “Dolayısıyla ‘’eczane eczacısı’’ olmak için pek çok kriterin tamamen değiştiği yeni düzenleme ışığında, üniversitesi sınavlarına girerek önümüzdeki tercih yapacak öğrencilerimizle bazı bilgileri paylaşma zorunluluğu hissediyoruz” dedi. 

Pek çok yenilik ve iyileştirmeyi içinde barındıran yasada yapılan düzenlemelerden öne çıkan ve eczacılık fakültesini tercih edecek öğrencileri etkileyecek olan maddeler hakkında açıklayıcı bilgiler veren Doğan; 

“Yasada, Avrupa modeli esas alınarak nüfusa göre eczane sınırlaması yapan bir düzenleme gerçekleştirilmiştir. Yeni düzenleme ile eczaneler, büyük şehirlerde kümelenmeyecek, yurdumuzun en ücra köşelerinde bile eczane açılması sağlanacaktır. Böylelikle, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın eczacı danışmanlığına ve ilaca daha kolay ulaşması sağlanacaktır. İlçe bazında 3500 kişiye bir eczane düşecek şekilde belirlenen bu model, eczane açılmasına da sınırlamalar getirecektir.
Eczanesini devretmiş bir eczacı yeni bir eczane açmak istediğinde yerleştirme puanı yarı oranında düşürülür. Serbest eczanelerde, reçete sayısı ve/veya ciro gibi kriterlere göre belirlenen sayıda ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. 

Öte yandan, serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğu bulunmaktadır.
Yasadaki düzenlemeler, yakın gelecekte yapılacak düzenlemelerle birlikte şüphesiz ki eczacıların yapısal sorunlarını çözme bakımından da çok önemli faydalar sağlayacaktır.

Öğrencilerimizin, eczacılık camiasında adeta bir devrim olan bu yasal düzenlemeleri bilerek tercih yapabilmeleri için Türk Eczacıları Birliği, yukarıda bahsettiğimiz yasal düzenlemelere ÖSYS Klavuz’unda yer verilmesi ve  için ÖSYM nezdinde gerekli girişimleri yapmıştır” diye konuştu. 

“FARKLI İSTİHDAM ALANLARI DA MEVCUT”

Tüm bunların yanı sıra mezun olan eczacılar için sadece eczane açma zaruretinin oluşmadığına dikkat çeken Alp Doğan, eczacılık fakültelerinde eğitim görmek isteyen öğrencilerin eczane açmak dışında çok farklı alanlara da yönelebileceklerini kaydetti. 
Alp Doğan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Hastane Eczacısı, Akademisyen Eczacılık, Kamu Eczacısı,  Endüstri ve Sanayide Çalışan Eczacı,  Kooperatif ve Ecza Depolarında Çalışan Eczacı, Yasayla birlikte Gelen İkinci Eczacılık Modeli. Öğrencilerimize öğrenim hayatlarında başarılar diliyoruz.”

Editör: TE Bilişim