Çağımızın riskli hastalıkları arasında bulunan diyabet hastalığı ’14 Temmuz Dünya Diyabet Günü’nde vatandaşlara teferruatlı olarak anlatılırken, Yozgatlı vatandaşlara da ücretsiz diyabet kontrolü yapıldı. Halk Sağlığı Müdürlüğü personelleri gün boyu, talep eden vatandaşların diyabet ölçümünü gerçekleştirdikten sonra, vatandaşların bir kısmını sağlık kuruluşlarına yönlendirirken, bazılarına da rehberlik hizmeti sundu.
DİYABET NEDİR ?
Cumhuriyet Alanı’nda açılan stantta diyabet kontrolü gerçekleştiren Halk Sağlığı İl Müdürlüğü personelleri diyabetin pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ve ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile süren bir hastalık olduğunu bildirdi.
BELİRTİLERİ NEDİR?
Diyabetin belirtilerini de sıralayan sağlık personelleri, aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açıklanamayan kilo kaybının sık görülen belirtiler olduğunu ve hiçbir açık belirtinin de olamayabileceği uyarısını yaptılar. Söz konusu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi veya hissedilmesi durumunda vakit geçirmeden sağlık kuruluşlarına başvuru yapılması gerektiğini ifade eden sağlık personeli, vatandaşlara broşür ve kitapçık dağıtımı da yaparak hastalık hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim