Bu dönemde sindirim sistemi tam olgunlaşmamıştır. Süt alerjisi bulguları, süt veya süt ürünlerinin tüketimini takiben birkaç dakika veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir fakat şiddetli alerji bulguları sıklıkla yarım saat veya bir saat sonra ortaya çıkar.
    En sık görülen bulgular; kızarıklık, deride döküntüler, mide ve barsaklarda rahatsızlık hissi, kusma, ishaldir. Daha az sıklıkla görülmele birlikte dışkıda kan da görülebilir.
    Bazı bebeklerde süt alerjisi, kronik burun tıkanıklığı, öksürük, hırıltılı solunum veya nefes almada güçlük şeklinde bulgu verebilir. İnek sütü veya süt ürünü alımını takiben ağız çevresinde şişlik, kaşıntı, ürtiker şeklinde döküntü olabilir. Egzama yapabilir. Eğer bebeğinizde inek sütü alerjisinden şüphe ediyorsanız bunu mutlaka çocuk doktorunuzla paylaşmalısınız. Bebeğiniz süt ve süt ürünü alımını takiben morarıyorsa, soluk ve halsizse, tüm vücudunu kaplayan ürtiker şeklinde deriden kabarık döküntüleri varsa, boyun ve baş bölgesinde ani şişlik oluşmuşsa ve kanlı ishal varsa doktorunuza veya acil servise hemen başvurmalısınız.
    İnek sütü alerjisinin tedavisinde bebek sadece anne sütü alıyorsa öncelikle annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkarılır. Bebeğiniz anne sütü almıyor mama ile besleniyorsa doktorunuzun önerdiği hidrolize proteinden oluşan hipoalerjenik mama kullanılmalıdır. Bebeğiniz ek gıda alma döneminde inek sütü alerjisi bulguları gösterirse bu dönemde süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir gibi) bir süre diyetten çıkarılır ve alerji bulgularının gerileyip gerilemediği kontrol edilir.
    Daha sonraki dönemde doktorunuzun önerisi ile tekrar az miktarda süt ve süt ürünlerine başlayıp alerjik bulguların tekralama olasılığı gözden geçirilmelidir. Bir yaşın üstünde süt alerjisi olan çocukların peynir, yoğurt, dondurma ve süt içeren yiyeceklerden kaçınması gerekir. Bu çocuklarda soya sütü denenebilir fakat soya sütü alerjisi ve inek sütü alerjisinin bir arada olabileceği de unutulmamalıdır. Bu durumda ise çocuk doktorunuz çocuğunuz için uygun süt ürününe karar vermede size yardımcı olacaktır. Çocuk doktorunuz alerjinin şiddetine göre antihistaminik içeren ilaçlar verebilir. Eğer çocuğunuz solunum yolları ile ilgili alerji şikayeti veriyorsa astıma karşı ilaçlar denenebilir.
    Tedavinin en önemli kısmı diyetten süt ve süt ürünlerinin çıkarılmasıdır. Çoğunlukla süt alerjisi iki veya beş yaşa kadar sürebilir. İnek sütü alerjisini önlemek için Yenidoğan bebek en az 4 ay ideal olarak 6 ay kadar anne sütü almalı, ek gıdalara geçiş döneminde özellikle de ailede yoğun alerjik bir hikayesi varsa yeni ek gıdalar adım adım ve 2 hafta aralarla başlanmalıdır.
Editör: TE Bilişim