Milli Prodüktivite Merkezi, bilgisayar kullanımında ortam koşullarının ergonomik olmaması durumunda kullanıcıların sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler meydana geleceğini belirterek, bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gereken kuralları açıkladı.      
    Milli Prodüktivite Merkezi, bilgisayar kullanımında ortam koşullarının ergonomik olmaması durumunda kullanıcıların sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler meydana geleceğini belirterek, bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gereken kuralları açıkladı.
    Milli Prodüktivite Merkezi, bilgisayar kullanıcılarına daha güvenli, daha sağlıklı ve daha rahat bir çalışma ortamı oluşturmaya yönelik ergonomik öneriler sundu. Buna göre, önerilerin arasında monitörler kullanıcının tam önüne yerleştirilmesi, ekranın üst kenarı göz hizasında ya da biraz altında olması, ekranda görüntü bozukluğunun olmaması, karakterlerin net bir şekilde okunabilmesi, ekran-göz uzaklığının 45-60 cm olması gibi maddeler yer aldı.
SANDALYENİN YÜKSEKLİĞİ ALT BACAK YÜKSEKLİĞİNDE OLMALI
    Oturulan sandalyelerin boyutları ve özelliklerinin, çalışanın anatomik, fizyolojik ve antropometrik özelliklerine uygun olması gerektiğini söyleyen Merkez, söz konusu uygunluk için sandalyenin yüksekliğinin ayarlanabilir olmasının yararlı olacağını, sandalyenin yüksekliğinin, alt bacak yüksekliğinde olması gerektiğini ve ayakların zemine sağlam bir şekilde basmasına olanak tanıması gerektiğini ifade etti. Merkez önerilerini şöyle sürdürdü:
    "Kısa boylu çalışanlarda bu denklik öne doğru eğimli(yaklaşık 15 derece) ve yeterli genişlikte (en az 40 cm) ayaklıkların kullanımıyla sağlanabilir. Eğer tekerlekli sandalye kullanılacaksa beş tekerlekli sandalyeler tercih edilmelidir. Sandalye arkalığı bel çukurunu desteklemelidir (sandalye arkalığının genişliğinin en az 30 cm olması salık verilmektedir) Sandalyenin kollukları varsa, bu kolluklar sabit olmalı ve kollukların yüksekliği, önkolun yere paralel olmasını sağlayacak yükseklikte olmalıdır. Sandalyenin oturma yerinin genişliği, kalça genişliğinde, derinliği yaklaşık üst bacak uzunluğunda, kenarları ise yuvarlak olmalıdır. Oturma yerinde kullanılan dolgu maddesi çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır."
ODA AYDINLATMASI 300-500 LÜKSÜ
AŞMAMALI
    Klavyenin yerleşim yüksekliğinin, dirsek yüksekliğinde olması gerektiğini ifade eden Merkez, "Klavyenin, önkol , bilek ve ellerin yere paralel hareket etmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış olması önemlidir.
    Fare, klavyenin hemen sağına yerleştirilmelidir. Farenin boyutları ve şekli elin ölçülerine uygun olmalıdır. Monitör ile yakın çevre arasındaki ışıklılık kontrastı 1/10'u aşmamalıdır. Oda aydınlatması 300-500 lüksü aşmamalıdır" dedi.
    Fizyoterapistlerin, ekran başında uzun süreli oturarak çalışmanın kas-iskelet sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını ileri sürdüklerini belirten Merkez, "Öte yandan sürekli hareketsizliğe kötü postürle çalışma eşlik ettiğinde, söz konusu rahatsızlıklar önemli boyutlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle sürekli ekran başında çalışanların günlük iş aktiviteleri programına bir miktar ekran dışı aktivitelerin eklenmesi, bu kişilere vücut mekaniği konusunda eğitim verilmesi ve bu kişilerin görsel ya da kassal yorgunluk hissettikleri anda çalışmalarına ara vermeleri yararlı olur" ifadelerine yer verdi.
Editör: TE Bilişim