Gelişmekte olan ülkelerde, beş yaş altı çocuk ölümlerinin yaklaşık dörtte birinin zatürre (pnömoni)'den olduğu, iki yaş altı çocuklarda zatürre hastalığı riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.
    Uzmanlar, halkın zatürreye dikkatini çekmek, zatürre konusunda bilgilendirilmesini ve bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla da her yıl Kasım ayının son haftası 'Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası' olarak kutlandığını söyledi. Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu (ASYE), özellikle zatürrenin bebeklik ve çocukluk dönemindeki hastalıkların ve ölümlerin temel nedenlerinden biri olduğunu anlatan uzmanlar, şöyle konuştu: "Pnömoni ile ishal çocuk ölümlerine yol açan nedenler arasında en yaygın olanlarıdır.
    Gelişmekte olan ülkelerde her yıl meydana gelen 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yaklaşık dörtte biri pnömoniden. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 5 yaş altı her çocukta yılda 3 ile 8 ASYE atağı görülür.
    ASYE bütün dünyada yaygın olmasına karşın zatürre daha çok gelişmekte olan ülkelerde görülür.
    Ülkemizde 0-4 yaştaki çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenidir. 0-1 yaş bebek ölümlerinin yüzde 48,8'i, 1-4 yaş çocuk ölümlerinin yüzde 42,1'ini zatürre oluşturmaktadır."
    Uzmanların verdiği bilgiye göre, ASYE yaygınlığı Kuzey ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüzde 33, eğitimi olmayan annelerin çocuklarında yüzde 35, sigara içen annelerin çocuklarında yüzde 31, diğer çocuklara göre daha yüksek.
KİMLER RİSK ALTINDA
    Uzmanlar, gelişmekte olan ülkelerde pnömoni riskinin en fazla olduğu yaş grubunun 2 yaş altı olduğuna dikkat çekti.
    Uzmanlar, anne sütü ile beslenememe, beslenme bozukluğu, kış ve bahar mevsimleri, aşılanmanın ihmal edilmesi (özellikle kızamık ve boğmaca), vitamin A eksikliği, düşük doğum ağırlığı, hava kirliliği ve sigara, kalabalık ortam (ev, okul), çevresel kötü koşullar, sağlık merkezine ulaşamama ve yetersiz başvurular, pnömoni gelişmesinde diğer risk faktörleri
olduğunu anlattı.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
    Uzmanlar, zatürreden korunma yöntemlerini de açıkladı. Uzmanlar, şunları söyledi: "En etkili korunma yolu, çocukların zamanında aşılanmasıdır. Diğer bir yolu da risk faktörlerinin azaltılmasıdır. Kötü beslenmenin önlenmesi ve düzeltilmesi, anne sütü ile beslenmenin teşvik edilmesi, vitamin A eksikliğinin giderilmesi ve yeni doğan bebeklerin soğuktan korunması önlenebilir risk faktörleridir. Kapalı yerlerde hava kirliliğinin önlenmesi de korunmada etkili. Bebeğiniz
veya çocuğunuz öksürüyorsa ve ateşi de varsa onu vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna götürmeniz gerekmektedir. Çocuğunuzun burun tıkanıklığı varsa ve bu durum beslenmesini engelliyorsa burnunu temizleyin, ona bol su ve sıvı gıdalar verin. Bebeklerinizi daha sık emzirin, odasını nemlendirin ve yanında kesinlikle sigara içmeyin."
    Uzmanlar, bebek veya çocuk zor ve hızlı nefes alıyorsa, nefes alırken göğsü çekiliyorsa, ateşi yükseliyorsa, emmiyor, sıvı gıdaları alamıyor ve öksürüğü devam ediyorsa hekime başvurmak gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim