Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Serkan Özkan, bebeklerde ilk altı ay ‘mutlaka’ ve ‘sadece’ anne sütü verilmesinin önemine değindi.
    Yaşamlarının ilk altı ay içerisinde bebeklere sunulabilecek en ideal besin maddesinin anne sütü olduğunu vurgulayan Dr. Özkan, bunun da bir çok nedeninin bulunduğunu bildirdi.
    Anne sütü içerdiği koruyucu maddelerle, bebeklerin mikroplara karşı ilk aşısı olduğuna vurgu yapan Dr. Özkan, şunları kaydetti.
    “Anne sütü bebekleri birçok hastalıktan korur, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine de yardım eder. Bebeklerimizin gereksinim duyduğu tüm besin maddeleri, en uygun oranda sadece anne sütünde mevcuttur. Anne sütü mikropsuzdur, her an hazırdır ve ekonomiktir... İlk altı ay boyunca bebeklerimize anne sütü vermek onlara sunabileceğimiz en değerli armağandır. Altıncı aydan sonra ek gıdalara başlanmasıyla beraber, emzirmenin iki yaşına kadar sürdürülmesi ayrı bir önem taşır. Çünkü büyüme ve gelişmelerinin çok hızlı olduğu bu iki yıllık süre zarfında onları emzirmek, sadece o andaki değil ileriki yıllardaki fiziksel ve ruhsal sağlıklarını da olumlu yönde etkiler. Onları olabildiğince uzun bir süre emzirmek, özellikle de beslenme bozukluklarının önlenmesinde önemli bir role sahiptir.”
    Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Serkan Özkan, uzun süre emzirilen bebeklerin ilerde bazı hastalıklara karşı daha dirençli olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca, bu bebeklerin daha zeki olduklarına dair çeşitli araştırma sonuçlarının da mevcut olduğunu ifade eden Dr. Özkan, anneler emzirerek kendi sağlıklarına da katkıda bulundukları gibi ekonomik, hijyenik, zahmetsiz bir besleme şansı da yakalarlar” dedi.
    Dr. Özkan, “bebekler içinse emmek, her yönüyle idealdir. Kendisi için gerekli bütün besinleri anne sütünden sağladığı gibi, annesinin sıcaklığını tensel temas yoluyla hisseder. Bu temas, bebekte güven duygusunun gelişmesini destekler. Daha doğar doğmaz, dünyaya gözlerini açtığı ilk saatlerde ve daha sonraki aylardaki kendisi için gerekli olanları, anne sütünü emerek sağlayabilir. İşte bu yüzden; her annenin bebeğine verebileceği en değerli armağan anne sütüdür” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim