Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Uzmanı Meltem Yılmaz’ın özel bir radyoda sunduğu “Gebelikte Sağlıklı Beslenme” konulu programda Yozgat Devlet Hastanesi  Diyetisyeni Aslı Yağmur Akçay Gebelikte Dengeli Beslenme  ilgili bilgiler vererek, gelen soruları cevapladı.

Diyetisyen Akçay, Ramazan orucunun yaz aylarına denk gelmesiyle günlük 17 saat oruç tutulduğuna dikkat çekerek, Ramazanda beslenmenin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Uzun ve sıcak yaz günlerinde sağlığımıza zarar vermeden oruç tutabilmek için beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Akçay, anne adaylarına; "Ramazanda uzun süren açlık saatleri özellikle anne adaylarını olumsuz etkileyebilir" hatırlatmasında bulundu.

Anne adaylarının öncelikle kan şekerinde düşmeye bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi, baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabileceklerini kaydeden Akçay, konuyla ilgili şunları anlattı;

"Özellikle gebeliğin üçüncü ayından itibaren annenin kan şekeri düzeyi gebelik öncesine göre daha inişli çıkışlıdır. Yemek sonrası kan şekeri hızla yükselebileceği gibi açlık dönemlerinde çok daha çabuk düşebilir. Bu nedenle gebelik süresince sık sık küçük miktarlarda yemesi öğütlenir. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında görülen bulantı uzun süren açlıklarla çok daha kötü bir hal alacaktır.

Oruç tutan anne adayının iyi beslenmemesi anneye anemi, ödem, diş kayıpları, toksemi ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma gibi sorunlar olarak yansır.Ayrıca uzun süren açlıkta mide asidinde artma olmaktadır. Bu da hamilelikte sık yaşanan mide yanması ve ekşime gibi problemleri daha da aşırı bir hale getirebilir.

Hamile de olsam oruç tutmaya devam edeceğim diyorsanız mutlaka önce doktorunuzla bunu konuşun. Risk taşıyıp taşımadığınızı öğrenin. Eğer bir sorun yoksa dengeli beslenme prensipleri oruç tutan anne adayları için de geçerlidir. Bu dönemde beslenme mönüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlıklı bir gebe diyeti mutlaka; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini içermelidir.”

Editör: TE Bilişim