Pasif sigara içiciliğinin kan pıhtılaşması üzerindeki etkilerini araştıran çalışma, Amerikan Kardiyoloji Kongresi tarafından ''En İyi Poster'' ödülüne layık görüldü.

     Pasif sigara içiciliğinin kan pıhtılaşması üzerindeki etkileri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı tarafından oluşturulan ekip tarafından araştırıldı. Çalışma, 2-5 Nisan tarihleri arasında ABD'de toplanacak olan Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde sunulmak üzere, ekipte yer alan Sorgun Devlet Hastanesi Kardiyoji Uzmanı Dr. Mikail Yarlıoğlueş tarafından gönderildi.

     Sorgun Devlet Hastanesinde görevli Kardiyoji Uzmanı Dr. Mikail Yarlıoğlueş, çalışmanın, Amerika Kardiyoloji Kongresi tarafından ''En İyi Poster'' ödülüne layık görüldüğünü bildirdi.

     Dr. Yarlıoğlueş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma ile pasif sigara içiciliği konusunda duyarlı olunması ve alınması gereken önlemleri insanlara anlatmayı hedeflediklerini söyledi.

     Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nin çalışmayı ödüle değer bulmasını kendisini son derece mutlu ettiğini dile getiren Yarlıoğlueş, ''Bu çok sevindirici, ama daha da sevindirici olan ülkemizde başlatılan 'Dumansız Hava Sahası' uygulamasına, artık bütün dünyada yer verilmesidir. Bu sigara içmeyen kesime içenlerin ne kadar zarar verdiğini ortaya koyan bir çalışmadır '' dedi.

     Pasif sigara içicilerin ne tür bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarını bu çalışmayla ortaya koyduklarını anlatan Dr. Yarlıoğlueş, çalışma hakkında şu bilgiyi verdi:

     ''Pasif sigara içiciliği, sigara içmeyen kişilerin, sigara içenlerin ortama saldığı sigara dumanını solunum yoluyla vücutlarına almalarına denir. Daha önce yapılan çalışmalar pasif sigara içiciliğinin kalp hastalıklarını ve kalbe bağlı ölümleri arttırdığı bulunmuştu. Ancak tek seferlik kısa süreli sigara dumanının etkileri bilinmemekteydi. Kalp hastalıkları ile ilgili en önemli nedenlerden biri kanda trombosit adı verilen pıhtılaşma hücrelerinin anormal olarak büyüyüp, aktive olup bir araya gelip kalp damarları duvarına yapışarak pıhtı oluşturup kalbi besleyen damarlarda tıkanıklık oluşturmasıdır. Çalışmada tamamen sağlıklı, hayatında hiç sigara içmemiş ve sigara dumanlı ortamlarda bulunmaktan itina ile sakınan her biri 30 kişiden oluşan 3 grup gönüllüyü çalışmaya aldık. Bu kişilerin yapılan tüm tetkiklerde kanda pıhtılaşma hücrelerinin durumu dahil, tamamen sağlıklı oldukları saptandı. Sigara dumanıyla karşı karşıya kalmadan önce önce kollarındaki damardan alınan kan örneğinde ortalama trombosit hacmi ölçüldü ve hepsinde normal saptandı.

     Sigara dumanlı ortam oluşturmak için özel bir oda dizayn edildi ve doğal olması amacıyla yine gönüllü sigara içiciler tarafından sigara içilmek suretiyle odada sigara dumanı oluşturuldu. Odadaki sigara dumanının miktarı özel bir cihaz yardımı ile ortamdaki karbonmonoksit gazı ölçülerek tespit edildi. Buna göre gruplardan biri düşük yoğunluklu sigara dumanına diğeri orta yoğunlukta sigara dumanına ve bir diğeri de yüksek yoğunlukta sigara dumanına 120 dakika ile maruz bırakıldı. Sigaralı ortamdayken bu bireylerden 30. dakikada 60. dakikada 90. dakikada ve 120. dakikada kan örneği alınarak kandaki bu pıhtılaşma hücrelerinin durumuna bakıldı. Çalışma sonunda gözlendi ki, yoğun sigara dumanına maruz kalanlarda henüz 30. dakikada kandaki pıhtılaşma hücrelerinin büyüklüğünün arttığı dolayısıyla aktive olduğu ve 120. dakika sonunda oldukça yüksek değerlere çıktığı görüldü. Daha düşük yoğunlukta sigara dumanına maruz kalanlarda ise bu yükselme 60. dakikada başladı ve giderek arttı.''

     Bu çalışmanın, hayatında hiç sigara içmemiş, ancak sigaralı ortamdan sürekli kalmış sağlıklı kişilerin bile bir kerelik dahi olsa bu durum sigara dumanıyla karşı karşıya kalmaları durumunda kandaki pıhtılaşma hücrelerini aktive etmeye yeterli olduğunu gösterdiğini anlatan Dr. Yarlıoğlueş, şöyle konuştu:

     ''Eğer sigara dumanıyla kalınan süre uzar, yoğunlaşır ve süreklilik kazanırsa, pıhtılaşma hücrelerinin beyin damarlarında tıkanıklık yaparak felce yol açması veya kalp damarlarında tıkanıklık yaparak kalp krizine yol açması, akciğere giden damarlarda tıkanıklık oluşturarak ölümlere yol açabileceği riski söz konusu olacaktır. Burada bir diğer önemli nokta bu çalışmadaki en yüksek sigara dumanı miktarının evindeki kapalı odada sigara içen bir aile ferdinin odada oluşturduğu sigara dumanı miktarının yaklaşık üçte biri veya eski hali ile kahvehanelerdeki sigara dumanı miktarının ancak onda biri kadardır. Bu da çalışmamızın Dumansız Hava Sahası Projesi'nin ne kadar önemli ve yerinde olduğunun bir ispatıdır.''

Editör: TE Bilişim