Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Balcı, akciğer tüberkülozunun tüm tüberküloz olgularının yüzde 80'ini oluşturduğunu belirtti.
     Yrd. Doç. Dr. Balcı, yaptığı açıklamada, dünya nüfusunun yaklaşık 1/3'ünün tüberküloz ile enfekte olduğuna dikkat çekerek, enfekte kişilerin büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını bildirdi.
     Tüberküloz hastalığının belirtilerinin, genel ve akciğere özgü yakınmalar olmak üzere iki grupta toplandığını vurgulayan Balcı, özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik, iki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ağrı ve nefes darlığının belirgin şikayetler olduğunu kaydetti.
     Yrd. Doç. Dr. Balcı açıklamada şunlara yer verdi:
     ''Akciğer tüberkülozu tüm tüberküloz olgularının yüzde 80'ini oluşturmaktadır. Bulaştırıcılık nedeniyle de halk sağlığı açısından en önemlisidir. Akciğer dışı tüberküloz ise yüzde 20 oranında görülür. Tüberküloz tanısı, balgamda tüberküloz basilinin gösterilmesi ve akciğer grafiği ile konur. Tüberküloz kesinlikle iyileşebilen bir hastalıktır. İlaçlarını önerilen şekilde aksatmadan, yeterli süre içen hastaların hemen hepsi başarıyla tedavi edilir. Uzun yıllardır kullanılan ve tüberküloza karşı korunmaya yardımcı olan bir aşı vardır. BCG aşısı, daha çok çocuklarda görülen daha ciddi tüberküloz biçimlerini önlemeye yarar.''

Editör: TE Bilişim