1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyen Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Karaarslan, Kanser küresel ve her yaşta görülebilir bir sağlık sorunu olduğunu belirerek, “Tanı ve tedavisi birçok farklı uzmanlık dalının işbirliğini gerektiren, hem tıbbi hem mali açıdan meşakkatli bir süreci olan kanser, erken tanı konulduğunda yüksek oranda tedavi edilebilir ve korunulabilir bir hastalıktır. Kanserin artan sıklığı, önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır” dedi.
Türkiye’de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta olduğunu vurgulayan Karaarslan, “Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir” diye konuştu.
Kanser tedavisinde erken tanının çok önemli olduğunu belirten Karaarslan, “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan tarama programları kapsamında ilimizde yapılan çalışmalarda 2015 yılı içinde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, sağlık personelini ve halkı konu hakkında bilinçlendirmek için eğitim çalışmalarına ağırlık verilmiş, basın aracılığı ile farkındalık çalışmaları hızlandırılmış ve ekip oluşturularak gezici mobil tarama aracı ile merkez ve ilçe köylere gidilerek hedef nüfus yerinde taranmıştır. 2015 yılı içerisinde ilimizde yapılan kanser taramalarında 39 bin 624 kişi taranmıştır. Bu taramalarda bin 509 kişide pozitif sonuç çıkmış ve ileri tetkik için yönlendirilmiştir. Bunlardan ise 180 kişi de teşhis konulmuştur. Bu yıl içerisinde bu güne kadar 4 bin 427 kişi kanser taramasından geçirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim